Arjen van Sluijs wint finale Vinoloog van het jaar

Vinoloog van het jaarArjen van Sluijs won 29 januari de wedstrijd Vinoloog van het jaar en het Lafite Laureaat. De winnaar komt uit Boxtel en werkt als afdelingshoofd wijn en gedestilleerd bij horecagroothandel Hanos in Eindhoven. Hij gaat samen met de nummer twee Alessandro Matrone naar Château Lafite. Op de derde plaats eindigde Register Vinoloog Bjørn Scholte, die nog geen jaar geleden zijn diploma haalde.

Er waren in totaal elf finalisten. De andere deelnemers waren: Sjef Sanders, Neelsjan Albertus, Marcia Anderegg, Louis Hennekens, Ireen Proot, Henk Leurs, Arthur Lim en Anton van Balveren.

De Verenigde Vinologen Nederland (VVN) organiseert jaarlijks de wedstrijd Vinoloog van het jaar. De wedstrijd draait om het ‘organoleptisch blindproeven van wijnen’, dus proeven op basis van reuk, zicht en smaak. In de finale moesten de finalisten twaalf wijnen proeven en daar vragen over beantwoorden. Bijvoorbeeld uit welk land komt de wij, welk druivenras zit erin en uit welk gebied komen de druiven. Voorafgaand aan de finale vonden drie voorrondes plaats. Ook hier moesten de deelnemers twaalf wijnen blind proeven en er vragen over beantwoorden. De deelnemers met de beste scores plaatsten zich voor de Halve Finale.

De VVN is een onafhankelijke landelijke vakvereniging van wijnspecialisten. Personen met de titel ‘Vinoloog van de Wijnacademie’ kunnen lid worden van deze vereniging. Cursisten van de opleiding ‘Vinoloog van de Wijnacademie’ hebben de mogelijkheid om aspirant-lid te worden. De VVN werd opgericht in 1974 en telt ongeveer 400 leden. Veel leden houden zich professioneel bezig met wijn in bijvoorbeeld de wijnhandel, slijtersbranche, horeca, journalistiek, consultancy en educatie.