Brexit brengt helft Nederlandse exporteurs in problemen

Het Nederlandse bedrijfsleven lijkt er nog niet van doordrongen dat het zelf ook maatregelen moet nemen om de handelsstromen met Groot-Brittannië ook na de Brexit van 29 maart aanstaande soepel te laten verlopen. De douane en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn volop gemobiliseerd.

Door Cecile Janssen – Foodlog

Bij ruim 72.000 ondernemers ploft deze dagen een brief op de mat. Afzender: de douane. Al deze bedrijven verhandelden het afgelopen jaar goederen met Groot-Brittannië. Slechts de helft heeft inmiddels een zogeheten Eori-nummer, waarmee ze bekend zijn bij de douane. Wie dat niet heeft, zal straks op de douaneformaliteiten vastlopen.

‘Geen coulance bij douaneformaliteiten’

Volgens Nanette van Schelven, directeur van de douane, kost het een bedrijf dat zaken doet met Groot-Brittannië minstens twee maanden tot een jaar om zich voor te bereiden op de situatie na de Brexit, hoe die ook uitvalt. Brexit gaat in op 29 maart, over minder dan twee maanden dus.

“Niets menselijks is ondernemers vreemd. Er zijn er toch nog veel die afwachten wat er gebeurt. We zien in enquêtes en rondvragen dat het bedrijfsleven nog niet altijd stappen onderneemt, terwijl we ook in de media zien dat ze zich wel zorgen maken over wat er straks bij de grens gebeurt. De bewustwording dat ze daar zelf medeverantwoordelijk voor zijn, zien we nog niet genoeg terug,” aldus van Schelven in het FD.

Van Schelven onderstreept het feit dat ondernemers niet op enige coulance, (al dan niet tijdelijke) versoepeling van de formaliteiten, mogen rekenen. “Douaneformaliteiten zijn douaneformaliteiten. Daar kunnen we geen keuzes in maken in de zin van: we doen dit wel en dit niet. [..] Met stip op nummer een staat het vervullen van de formaliteiten op de plaatsen waar we nu niet zijn: de ferrylocaties.”

NVWA werft dierenartsen in het buitenland

Een tweede ‘stip’ plaatst de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Met het oog op de te verwachten extra fytosanitaire en veterinaire controles werft de NVWA 143 extra personeelsleden. Die zullen ingezet worden voor controles op de goederenstromen van en naar Groot-Brittannië. “Brussel schrijft voor dat voedsel en voedselgerelateerde producten uit derde landen, en dat wordt het VK, moeten worden geïnspecteerd door veterinair geschoolde mensen,” zegt een NVWA-woordvoerder in Het Parool.

Omdat er in Nederland niet genoeg dierenartsen beschikbaar zijn, werft de NVWA in het buitenland, in eerste instantie Vlaanderen en ook Oost- en Zuid-Europa. De nieuwe NVWA-inspecteurs krijgen een intensieve taalcursus van drie keer zes weken en daarna een inhoudelijke bijscholing, meldt de NOS.

Bron: Brexit brengt helft Nederlandse exporteurs in problemen