‘Centen mag ik niet aannemen, mevrouw’

30 oktober 2018

DNB (De Nederlandse Bank) maakt zich zorgen over het snel dalende gebruik van contant geld. "Cashloos maakt je als samenleving kwetsbaar", zegt DNB in het AD.

Door Cécile Janssen - Foodlog

Nog maar 4 op de 10 betalingen verlopen contant, blijkt uit de jongste cijfers van DNB en Betaalvereniging Nederland. Vooral de komst van contactloze bankpassen heeft de opmars van betalen per pin versneld: 4 jaar geleden was nog 60% van de transacties contant.

Het is natuurlijk lekker makkelijk. Je houdt gewoon even je pasje tegen het mobiele pinapparaat van de verkoper en klaar is Kees. In de horeca heeft de pinbetaling de contante transactie inmiddels ingehaald, schrijft het AD. Tot op de markt aan toe is elektronisch betalen doorgedrongen. In Frankrijk moet ik voor ik naar de markt ga, eerst nog pinnen bij de bank omdat de marktkooplui alleen contact aannemen; in Nederland hebben ze allemaal een pinapparaat. Van de vis- tot de kaasboer en zelfs bij de Vietnamese loempia-verkoper is het pin wat de klok slaat.

Contant geld is 'uit'. Winkels nemen de 1- en 2-centsmuntstukken niet eens meer aan. Daar sta je dan, met je 5 Franse 1-centmuntjes... "Die mag ik niet aannemen, mevrouw", zei een marktverkoper me onlangs. Alleen bij Aldi worden naar verluidt centen nog geaccepteerd en ook als wisselgeld teruggegeven.

Toch vinden juist op de markt nog veel contante betalingen plaats. Driekwart van de 'straatverkopen' is contant, meldt het AD. Waarom zijn marktlieden nog wel dol op cash geld?

Een mogelijke verklaring reikte een observerende Foodloglezer aan. Het inkopen van wisselgeld bij banken is vreselijk duur. Dus bedacht een slimme ondernemer een handeltje in muntgeld. Inkoop bij een toiletdame, verkoop aan marktlui die geen woekerprijs voor hun wisselgeld hoeven op te hoesten. Iedereen blij.

Foodlogvraag: wie heeft ervaring met het aankopen van wisselgeld bij banken? Hoeveel kost dat helemaal?

Altijd op de hoogte blijven?