Franse wijnboeren keren biologische teelt de rug toe

Biologische Franse wijn Wikimedia

"Biologisch kun je niet duurzaam meer noemen." Dat zegt Bernard Farges van het Conseil interprofessionnel du vin de Bordeaux (CIVB) Bernard Farges.

Het bommetje van die uitspraak ging vorige maand af, toen Farges zei dat de nodige wijnbouwers stoppen met biologische teelt en terug willen keren naar een meer gangbare vorm van druiventeelt.

Waarom? Het natte jaar 2018 zorgde voor hoge ziektedruk in de wijngaard. Meeldauw dwong wijnmakers tot de nodige extra behandelingen. In het geval van biologische telers betekende dat een extra hoog gebruik van kopersulfaat, een niet-afbreekbaar middel dat zich ophoopt in de bodem en het bodemleven negatief beïnvloedt. Wijnmakers maken zich daar zorgen om.

In de biologische fruitteelt in Nederland speelt volgens fruitteeltexpert Wouter van Teeffelen hetzelfde vraagstuk.

https://twitter.com/Fruitteeltinfo/status/1061516217490554880

Bron: Foodlog

Dossiers
Lees ook
Axial Vinos: Spaanse wijn met een Nederlands tintje

Axial Vinos: Spaanse wijn met een Nederlands tintje

Twintig jaar geleden vertrok de Nederlandse familie Geirnaerdt – van Ekeris naar Spanje om hun droom na te jagen: zelf wijn maken. Nu zijn ze eigenaar van drie wijnhuizen en zijn hun wijnen sinds 2020 ook in Nederland verkrijgbaar.

Nederlandse wijnboeren bezig met wijnoogst

Nederlandse wijnboeren bezig met wijnoogst

Verschillende Nederlandse wijnboeren zijn bezig met het oogsten van de wijndruiven of zijn al klaar. In de media verschijnen vooral positieve geluiden. Hoewel sommige last hebben gehad van nachtvorst en de hitte, is de kwaliteit van de druiven goed.

Beleggen in wijngaarden

Beleggen in wijngaarden

De Belgische ondernemers Marc Spiessens en Mark Schiettekat zijn een nieuw beleggingsfonds begonnen, The Vineyard Fund. Dit fonds investeert ook in wijn, maar vooral in wijngaarden. Van wijngaard tot wijn, from vine to wine.