Franse wijnboeren keren biologische teelt de rug toe

Biologische Franse wijn Wikimedia

"Biologisch kun je niet duurzaam meer noemen." Dat zegt Bernard Farges van het Conseil interprofessionnel du vin de Bordeaux (CIVB) Bernard Farges.

Het bommetje van die uitspraak ging vorige maand af, toen Farges zei dat de nodige wijnbouwers stoppen met biologische teelt en terug willen keren naar een meer gangbare vorm van druiventeelt.

Waarom? Het natte jaar 2018 zorgde voor hoge ziektedruk in de wijngaard. Meeldauw dwong wijnmakers tot de nodige extra behandelingen. In het geval van biologische telers betekende dat een extra hoog gebruik van kopersulfaat, een niet-afbreekbaar middel dat zich ophoopt in de bodem en het bodemleven negatief beïnvloedt. Wijnmakers maken zich daar zorgen om.

In de biologische fruitteelt in Nederland speelt volgens fruitteeltexpert Wouter van Teeffelen hetzelfde vraagstuk.

https://twitter.com/Fruitteeltinfo/status/1061516217490554880

Bron: Foodlog

Dossiers
Lees ook
2021 was een goed exportjaar voor Zuid-Afrikaanse wijnindustrie

2021 was een goed exportjaar voor Zuid-Afrikaanse wijnindustrie

Het afgelopen jaar zette de Zuid Afrikaanse wijnindustrie voor de nodige uitdagingen. Onder andere een reeks lokale alcoholverkoopverboden, wereldwijde vracht- en gelokaliseerde havenproblemen, en een tekort aan glas en verpakkingsmateriaal. Toch was 2021 volgens een positief jaar voor de export.

Wine Paris & Vinexpo Paris gaat door

Wine Paris & Vinexpo Paris gaat door

De vakbeurs Wine Paris & Vinexpo Paris staat gepland voor 14 tot en met 16 februari in Paris Expo Porte de Versailles. De organisatie bevestigt met een persbericht dat deze beurs doorgaat, zodat de internationale wijn- en gedistilleerd sector elkaar weer kan ontmoeten.

Consumentenbond: Alcoholfabrikanten moeten transparant zijn over hun producten

Consumentenbond: Alcoholfabrikanten moeten transparant zijn over hun producten

De Consumentenbond vindt dat alcoholfabrikanten niet transparant zijn over hun drank. Op het etiket ontbreken vaak de ingrediënten en voedingswaarde, zoals het aantal calorieën en het suikergehalte. Daarom roept de Consumentenbond op tot verplichte etikettering op alcohol.