Franse wijnboeren keren biologische teelt de rug toe

12 november 2018

Biologische Franse wijn Wikimedia Wikimedia

"Biologisch kun je niet duurzaam meer noemen." Dat zegt Bernard Farges van het Conseil interprofessionnel du vin de Bordeaux (CIVB) Bernard Farges.

Het bommetje van die uitspraak ging vorige maand af, toen Farges zei dat de nodige wijnbouwers stoppen met biologische teelt en terug willen keren naar een meer gangbare vorm van druiventeelt.

Waarom? Het natte jaar 2018 zorgde voor hoge ziektedruk in de wijngaard. Meeldauw dwong wijnmakers tot de nodige extra behandelingen. In het geval van biologische telers betekende dat een extra hoog gebruik van kopersulfaat, een niet-afbreekbaar middel dat zich ophoopt in de bodem en het bodemleven negatief beïnvloedt. Wijnmakers maken zich daar zorgen om.

In de biologische fruitteelt in Nederland speelt volgens fruitteeltexpert Wouter van Teeffelen hetzelfde vraagstuk.

https://twitter.com/Fruitteeltinfo/status/1061516217490554880

Bron: Foodlog

Altijd op de hoogte blijven?