Nederlandse whisky start-up wint gouden duurzaamheidsmedaille

Bus Whisky wint een gouden duurzaamheidsmedaille tijdens de Global Green Awards in Hongkong. Het Nederlandse bedrijf uit Loosbroek ontving de medaille voor hun single malt whisky.

Eigenaren Dennis Hurkmans en Ezra Leeger zijn trots: “Deze gouden plak is de kroon op ons werk”. Eind 2019 lanceerden zij hun Nederlandse whiskylabel. Nu is de productie van Bus Whisky bijna helemaal circulair. Hurkmans: “Onze boerderijstokerij werkt met gesloten kringlopen waarin grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde zo min mogelijk verliezen.” De whiskystokers maken 'single estate whisky' wat betekent dat ze hun eigen brouwgerst telen. Ze gebruiken daarbij geen kunstmest of pesticiden en ze investeren in biodiversiteit en regeneratieve landbouw op hun akkers. Ook werken ze met zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen.

Alcoholvrije bieren

Bus Whisky hoopt in de toekomst nog duurzamer te worden. Zo is Hurkmans enthousiast over het produceren van een lijn met alcoholvrije bieren, gemaakt uit de reststroom die bij het brouwen overblijft. “Om whisky te maken brouw je eerst in feite een bier zonder hop, waar je dan de alcohol uithaalt, maar de rest weggooit. Maar wat hou je nou eigenlijk over als je goed nadenkt? Precies, alcoholvrij bier!”

Global Green Awards

De Global Green Awards is een wereldwijde duurzaamheidsprijs voor luxe drankenmerken. De jury richt zich onder andere op eco-bewustzijn, groene energie, bodembehoud en vermindering van klimaatimpact en waterverbruik. De Global Green Awards werd door CNN uitgeroepen tot “meest invloedrijke drankcompetitie ter wereld”.

 

Bron: buswhisky.com

Lees ook
The GlenDronach lanceert 50 Years Old Single Malt

The GlenDronach lanceert 50 Years Old Single Malt

Begin februari bracht The GlenDronach een 50 jaar oude whisky uit. De GlenDronach 50 Years Old Single Malt is de oudste en zeldzaamste whisky die de Schotse distilleerderij tot nu op de markt heeft gebracht. Wereldwijd zijn er 198 flessen beschikbaar, 2 daarvan worden in Nederland verkocht.

Hooghoudt wil uit de kast als jenever

Hooghoudt wil uit de kast als jenever

Het aloude Nederlandse jenevermerk Hooghoudt wil zich ontworstelen aan het stoffige imago van de dubbele graanjenever.

80 jaar oude whisky verkocht voor 93.000 euro per fles

80 jaar oude whisky verkocht voor 93.000 euro per fles

In de whiskywinkel Top Malts in het Belgische Moorsele zijn twee flessen 80 jaar oude whisky verkocht voor 93.000 euro per stuk. Dat meldt VRT NWS. De exclusieve whisky genaamd ‘Gordon & MacPhail Generations 80 Year’ is afkomstig van de Glenlivet Distillery in het Verenigd Koninkrijk. De oude single malt Scotch Whisky rijpte 80 jaar...