‘Online boodschappen doen verdubbelt komende vier jaar’

Online boodschappen De online supermarktomzet verdubbelt de komende 4 jaar naar 8,1% van de totale supermarktomzet in Nederland. Dat voorspelt marktonderzoeksbureau GfK, schrijft Distrifood.

Trouwer

In 2018 bestelden 19,1% van de consumenten boodschappen via internet. Dat deden ze gemiddeld 10,6 keer voor €69,57 per keer. Online klanten bleken een stuk trouwer aan hun formule te zijn dan klanten die alleen bij fysieke supermarkten boodschappen doen. Binnen de Nederlandse supermarktomzet liep het marktaandeel van online op naar 4,1%. Vorig jaar was dat nog 3,3%.

Voor 2023 voorspelt GfK dat de klantenkring stijgt naar 30% van de consumenten en het online marktaandeel naar 8,1%. Dat vertaalt zich volgens GfK door in 54 miljoen online bestellingen van gemiddeld €65. Supermarkten zouden dan in 2023 per week 1,7 miljoen minder bezoeken kunnen verwachten, of 88 miljoen minder kassabonnen per jaar.

Daling gemiddelde omzet per klant

GfK denkt dat klanten over 4 jaar online gemiddeld minder zullen uitgeven. “Op dit moment zijn het vooral gezinnen en welvarende consumenten die online hun boodschappen doen. Dat betekent dat online-klanten veel meer geld uitgeven aan boodschappen dan gemiddeld. Dat zal de komende jaren minder worden”, aldus GfK-research director Joop Holla.

Bron: Foodlog

Lees ook
Coronacrisis jaagt groeiende bezorgtrend aan

Coronacrisis jaagt groeiende bezorgtrend aan

In 2020 groeide de totale deliverymarkt - denk aan maaltijddelivery en boodschappenbezorging - met 43% ten opzichte van 2019. Dat meldt foodbranche-vereniging FoodService Instituut Nederland (FSIN). De deliveryspelers zijn inmiddels goed voor bijna 10% van de totale uitgaven aan eten en drinken.

Supermarkten moeten kleinere winkeliers helpen handhaven

Supermarkten moeten kleinere winkeliers helpen handhaven

Tijdens de corona-persconferentie van dinsdagavond zei premier Mark Rutte dat "supermarkten meer moeten doen om coronaregels te kunnen naleven." Directeur Marc Jansen van supermarktkoepel CBL reageert verbaasd.

Supermarktomzet groeit in 2021 door dankzij boost coronavirus

Supermarktomzet groeit in 2021 door dankzij boost coronavirus

Supermarkten boeken dit jaar record-omzetten als gevolg van de coronacrisis. Hoe zal volgend jaar voor hen uitpakken?