Van protestgeneratie tot generatie Z
De ‘patatgeneratie’: geen geuzennaam, zou ik zeggen. Zo typeerde Leo Beenhakker oud-bondscoach en -trainer van Ajax, eind jaren tachtig zijn spelers. Bijna alle leden van het elftal zijn geboren tussen 1970 en 1985, ook wel ‘de pragmatische generatie’ genoemd. Van welke generatie ben jij? En je werknemers of collega’s?
Spelers als Ronald de Boer, Richard Witschge, Bryan Roy en anderen vond Beenhakker gemakzuchtig. Gezegend met veel talent, maar met onvoldoende vechtlust: verwende jongens “met vette contracten die liever in de Amsterdamse discotheek iT rondhingen dan op het veld.” Zelf behoor ik tot de voorlopers van de patatgeneratie. De zogenoemde ‘generatie nix’ of ‘verloren generatie’. Toch voelde ik mij nooit verloren, en nix al evenmin. Bij welke generatie hoor jij eigenlijk?
Onlangs werd ik tijdens een college door een student op de vingers getikt. Ik behandelde de verschillende generaties. De kloven die daartussen kunnen ontstaan en de problemen die ze kunnen veroorzaken op de werkvloer. Zij vond dat onnodig generaliserend. Ik heb uitgelegd waarom het toch belangrijk is om je als ondernemer of (HR-)manager te verdiepen in de verschillende generaties. Voor een beter begrip typeer ik ze hier kort.
- Babyboomers of protestgeneratie: geboren tussen 1941 en 1955, een periode waarin de welvaart stijgt en er veel kinderen ter wereld komen. Zij leren vooral voor zichzelf op te komen. Andere kenmerken van deze generatie zijn: vrije moraal, zelfontplooiing en onvrede.
- Generatie nix of verloren generatie: de periode 1955 – 1970 kenmerkt zich door economisch verval en bijbehorende (jeugd-)werkloosheid. Deze generatie is pragmatisch, zelfredzaam, beschikt over een no-nonsensementaliteit en leert snel. Het zijn de leidinggevenden van nu.
- Patatgeneratie: deze generatie (1979 – 1985) kiest veel en moet niets. Ze beschikken over weinig discipline en werklust. Vooral levensgeluk is belangrijk en de dingen doen die ze zelf willen. Kenmerken zijn verder: onderhandelen over alles en nog wat en zelfontplooiing.
- Generatie Y of millennials: geboren tussen 1985 en 2000 zijn zij al hun hele leven actief op internet. Ze reizen de wereld rond, zijn ambitieus en een eigen bedrijf is zo opgezet. Ze zijn opgevoed in vertrouwen en kunnen genieten van een groeiende economie. Alles is mogelijk. Deze generatie praat mee en wil serieus genomen worden.
- Generatie Z: tussen 2000 en 2015 spreekwoordelijk met een smartphone in de hand geboren. Daarom ook wel ‘iGeneration’ genoemd. Via internet hebben ze connecties over de hele wereld. Milieu en duurzaamheid zijn belangrijke thema’s. Kenmerkend is verder hun harde werken, een groot verantwoordelijkheidsgevoel en het feit dat ze veel tegelijk doen. Ze schakelen snel. Met als nadeel dat concentratie niet hun sterkste punt is.
Graag nodig ik je uit om een inschatting te maken van je werknemers of collega’s, Herken je generatiekenmerken? Is er sprake van een generatiekloof of werken de diverse generaties als een geoliede machine samen?
Jannes Schuiling is zelfstandig organisatie- en HR-adviseur.
jannes@schuilinggroep.nl
tel.: 06 - 22 97 45 01
www.schuilingconsult.nl
Dossiers
Meer over
Lees ook
ABN AMRO: Herstel economie staat haaks op welzijn van werknemer
De economische groei in combinatie met het personeelstekort heeft een negatief effect op de werknemer. De werkdruk is gestegen, burn-out klachten liggen weer op het niveau van vóór corona en de loonkloof tussen werkvloer en de top neemt toe.
Vakantieboek voor managers
Het Vakantieboek voor professionals en managers 2022 bevat de beste boeken en artikelen die het afgelopen jaar onder de aandacht kwamen van de redactie van uitgeverij Business Contact. "Dit zijn de pareltjes die we afgelopen jaar langs hebben zien komen op de uitgeverij."
Diversiteit is een complex verandervraagstuk voor een bedrijf
Diversiteit en inclusie zijn actuele onderwerpen. Denk aan Black lives matters, #metoo en de zwartepietendiscussie. Ook op de werkvloer. Steeds meer bedrijven vinden diversiteit belangrijk. Maar hoe ga je met dit onderwerp aan de slag? Het boek De Inclusiemarathon, het Managementboek van het jaar 2022, kan hierbij helpen.