Biericonen

Fiona de Lange

Vanwege mijn studie brouwtechnologie aan de World Brewing Academy in Chicago ben ik momenteel bij heel wat brouwers een dag aan het stagelopen. Ontzettend leerzaam en waanzinnig interessant. De laatste maanden vallen veel dingen op hun plek omdat ik nu ook echt de diepte in ga in het brouwproces. Ik had al respect voor de pilsbrouwers maar die is nu alleen maar gegroeid. Je weet dat het een van de moeilijkste bieren is om te brouwen. Simpelweg omdat je alle misstapjes in een brouwproces meteen kunt proeven. Het water, de hop, mout en gist veranderen continu. Het spel van en met de natuur is begonnen.

More than Drinks! 5-2019 staat in het teken van iconen. De groei van bier de afgelopen jaren ligt in de basis bij pils en speciaalbier. Met steeds meer aandacht voor low- en non-alcohol heeft pils toch een mooie toekomst zou je denken. Reden voor mij om de pilsiconen van Nederland eens in de spotlights te zetten en met de brouwers van het eerste uur van Heineken, Grolsch, Bavaria en Hertog Jan in gesprek te gaan over hun werk als meesterbrouwer, de uitdagingen voor nu en de toekomst.

Naast de pilsiconen is er natuurlijk ook een icoon op craft of speciaalbier. Een pionier die letterlijk vanuit een krot in Frankrijk zijn brouwerij heeft opgebouwd. Ronald Mengerink en zijn vrouw Monique hebben alle ziel en zaligheid in brouwerij de dochter van de korenaar gelegd. Velen kennen de prachtige bieren van de brouwerij maar weten niet hoeveel liefde en vooral doorzettingsvermogen achter deze brouwerij schuil gaat. Een mooi bewijs dat als je ergens in gelooft, je met hard werken ook daadwerkelijk je dromen kunt realiseren.

Een icoon als je het over traditie hebt is de oudste brouwerij van Wallonië, Brouwerij Dubuisson. Zij bestaan 250 jaar, een geweldig lange brouwhistorie waar de Belgische koning zelfs op het feest is gekomen om de lange brouwtraditie extra in de kijker te zetten. Het was een geweldige eer en onvergetelijk om samen met de Belgische koning een rondleiding te krijgen.

Ik merk dat de biermarkt hier en daar wat verhard. Dat iedereen probeert een plaats te verwerven en er zijn of haar brood mee te verdienen. Voor de goudzoekers onder ons, er is geen goud. Het is een kwestie van keihard werken waarbij het met een bierhart een stuk makkelijker gaat om alles opzij te zetten om doelen te bereiken. Stop met het getrap naar de buren en focus je liever op je eigen sterke punten. Werk samen aan het groter maken van de bierplas!

Al ruim 25 jaar geniet Fiona de Lange met veel passie van bier. Als gediplomeerd internationaal biersommelier, zytholoog (bierkundige) en Certified Cicerone® (bierprofessor) verzorgt ze bier&food masterclasses in binnen- en buitenland.

Dossiers
Lees ook
FNV: Heineken doet nieuw bod onder druk van acties

FNV: Heineken doet nieuw bod onder druk van acties

Heineken is gekomen met een nieuw cao-bod. Dat deed de bierbrouwer vóór het aflopen van de door de FNV opgelegde deadline van maandag 14.00 uur. Heineken doet een loonbod voor de komende twee jaar van 3,75 procent per jaar. Jet Grimbergen, bestuurder FNV Industrie: "Dat is een flinke verbetering ten opzichte van het eerste bod van twee procent per jaar."

Enthousiasme van standhouders, bezoekers en sprekers voor MTDI

Enthousiasme van standhouders, bezoekers en sprekers voor MTDI

Roeland Dobbelaer, Commercieel directeur van Alea Publishers en beursmanager van More than Drinks Inspiration 2020! is zeer tevreden over de belangstelling voor het nieuwe event. In een rondschrijven laat hij weten: "De afgelopen weken waren zeer succesvol voor de organisatie van More than Drinks Inspiration! 2020. "

StiBON reikt 250e biersommelierdiploma uit

StiBON reikt 250e biersommelierdiploma uit

StiBON bereikte 24 januari een mijlpaal. De opleider reikte het 250e diploma biersommelier uit aan Els Schmaal na het afronden van de StiBON opleiding niveau 3 in Obertrum, Oostenrijk. Schmaal kreeg samen met veertien andere bierkenners het diploma uit handen van Jens Luckart van het BierKulturHaus en Jan Wolfs van StiBON.