Chocola en punches!

Tess Posthumus

De feestdagen komen steeds dichterbij en sinds een week heb ik plots weer ontzettend veel zin in het grote Sinterklaasfeest. De afgelopen maanden heb ik samen met Earth Water aan een mooi project mogen meehelpen en onlangs is het product hiervan gelanceerd, mijn eigen chocoladereep. En nu hoor ik je vragen, wat heeft dit nou met Sinterklaas en drank te maken? Dat is eigenlijk heel simpel. Mijn inspiratie voor deze chocoladereep was een van mijn signature drankjes, de Flying Dutchmen Cocktail, waar onder andere sinaasappel en speculaaskruiden in zitten. Deze smaken hebben we gecombineerd met de melkchocolade van Earth en tot mijn grote verrassing doet deze combinatie mij heel erg denken aan mijn lievelingssnoep tijdens de feestdagen, truffelpepernoten!

Naast Sint’s aankomst zijn ook de kerstdagen in het vizier. Deze feestdagen vol familie en vrienden zijn voor sommige mensen heerlijk, maar af en toe kan het ook iets te overweldigend worden. Vooral als jij degene bent die alle feestgangers van eten en drinken moet voorzien. Gelukkig bestaat er een cocktailcategorie die jou heel wat werk uit handen kan nemen, namelijk punches. Een punch is een cocktail die je voor meerdere mensen tegelijkertijd bereidt en traditioneel in een grote punchbowl wordt geserveerd. Een grote glazen kom die je kan versieren met allerlei fruit en kruiden en waar je uiteindelijk de porties met een soort soeplepel uit opdient.

Het woord ‘punch’ stamt af van het Indiase Hindi woord voor vijf, ‘panch’. Dit verwijst op zijn beurt weer naar het vijftal basisingrediënten die in een punch moeten zitten, namelijk sterke drank, citrus, suiker, water en kruiden. Met punches kun je oneindig blijven experimenteren en ook eindelijk die gekke likeur die maar niet op ging gebruiken. Op pagina 44 ga ik met mijn collega Timo in gesprek over zijn herinneringen aan punch en geven we je een heerlijk recept om zelf uit te proberen.

Ben je hierdoor geïnspireerd, dan kan je ook zelf variëren met verschillende ingrediënten. Als je de volgende verhouding aanhoudt zit je qua balans vaak helemaal goed. Gebruik één zuur deel, twee zoete delen, drie delen sterke alcohol en vier lichtere delen, zoals thee of vruchtensappen. De kruiden kan je hierna naar smaak toevoegen.

Merry Christmas en laat die kerstborrels maar komen!

Dossiers
Lees ook
More Than Drinks Inspirations! verplaatst naar 12 en 13 september 2021

More Than Drinks Inspirations! verplaatst naar 12 en 13 september 2021

Vanwege de coronacrisis verschuift de Drankenbeurs More than Drinks Inspirations! naar 2021. Dat heeft organisator Alea Publishers, uitgever van onder andere More than Drinks! besloten na een rondgang in de drankenbranche. "We horen van steeds meer partijen dat ze het in deze situatie zowel financieel als organisatorisch niet verstandig vinden om mee...

Slijtersunie bepleit met succes verbod op 'digitale blurring'

Slijtersunie bepleit met succes verbod op 'digitale blurring'

In de door de regering voorgestelde wijziging van de Drank- en Horecawet is op aandringen van de SlijtersUnie een verbod opgenomen op ‘digitale blurring’. Bestellingen van sterk alcoholhoudende dranken of producten die behoren tot een slijterslokaliteit, mogen alleen worden gedaan op een website die geen andere producten aanbiedt.

Drankenbranche voelt de effecten van de coronacrisis

Drankenbranche voelt de effecten van de coronacrisis

De coronacrisis treft alle sectoren in de maatschappij, ook de drankenbranche. Het sluiten van de horeca betekent het verlies van een grote afzetmarkt en dat merken de bedrijven in de omzet. Niet alleen de drankproducenten, maar ook slijters.