Cocktailcultuur in ontwikkeling

17 september 2018 Tess Posthumus

Vaak wordt mij de vraag gesteld hoe ik bij cocktails terecht ben gekomen. Steevast is mijn antwoord dat het een uit de hand gelopen bijbaan is geweest. Bijbaantjes vonden standaard plaats in de horeca en ik vond alles even interessant. Of ik nu met bladen bier en een handheld over het terras moest rennen, in een net restaurant mensen bediende of op events aan het werk was, al die bijbaantjes vond ik een stuk interessanter dan de studie waarvoor ik naar Amsterdam was gekomen.

Met de komst van een nieuwe eigenaar in het eetcafé waar ik werkte, ging het roer om. Ik ging op zoek naar een nieuw bijbaantje. Via via kwam ik bij cocktailbar Door 74 terecht, de eerste speakeasy concept bar van West-Europa. Dit hield in dat de bar goed verstopt zat, er veel inspiratie werd gehaald uit de tijd van de Amerikaanse drooglegging en de cocktailfocus erg klassiek was. De bar stond drie jaar op rij in de World’s 50 Best Bars, met een toppositie van nummer 15. Je begrijpt, ik viel vol met mijn neus in de boter.

De bartenders van Door 74 waren de beste van het land en met enige regelmaat ontmoette ik internationale bartenders, merkeigenaren en andere inspirerende personen. Er ging een wereld voor me open. Vanaf dat moment kon ik niet meer terug. Ik wilde de verhalen achter alle flessen weten, de smaakcombinaties uitproberen en mijn drankkennis uitbreiden. Stiekem wist ik toen al dat het bijbaantje zich zou ontwikkelen tot een volledige carrière.

We zijn nu tien jaar verder, afgelopen winter is mijn eerste eigen bar Flying Dutchmen Cocktails geopend en het gaat goed met de drankindustrie. Er zijn in Nederland een veel goede bars bijgekomen. Ook in restaurants heeft er een verbreding van het drankassortiment plaatsgevonden. De consument is weer geïnteresseerd in wat ze eten en drinken en willen door de professional geïnformeerd worden. En die professional, dat zijn wij.

Er is in Nederland een heuse cocktailcultuur in ontwikkeling. De consument is langzaam cocktails aan het ontdekken, maar weet vaak het verschil nog niet tussen alle verschillende dranken die in de slijterij beschikbaar zijn. In mijn bar probeer ik mijn bartenders en gasten mee te nemen in de wondere wereld van sterke drank. In mijn aankomende columns zal ik datzelfde doen. We gaan samen op ontdekkingstocht naar nieuwe producten, traditionele dranken en de mooie verhalen die schuil gaan achter elke fles. Ik heb er zin in, proost!

Tess Posthumus

Altijd op de hoogte blijven?