Drankrituelen

Tess Posthumus

Wij Nederlanders horen vaak dat we zuinig zijn. Iets wat in onze Calvinistische aard zou zitten. We doen liever normaal, dan doen we namelijk al gek genoeg. Deze houding zie je ook terug wanneer er naar onze drankrituelen wordt gekeken. Terwijl in het Amerika en Engeland van 1900 de cocktails tot een ware kunstvorm werden verheven, dronken wij ons borreltje het liefst ‘straight up’.

In Nederland hebben we nooit fanatiek gemixt met onze drankjes. Wanneer de cocktailshaker tevoorschijn werd gehaald, dan was het wel een heel bijzonder feestje. In de chique hotelbars werden dan weer wel cocktails gemaakt. Al vielen de bars in dit soort hotels dan vaak wel weer in de categorie American Bar, en was de doelgroep de buitenlandse toerist en zakenman. Het was daarom niet verrassend dat op 12 december 1949 juist in het Amsterdamse American Hotel de Nederlandse Bartenders Club voor mixologen werd opgericht. Al vond je de gemiddelde Nederlander niet terug aan ‘American’ bars.

Waar hing de Nederlander dan wel uit? De bruine kroeg! En wat dronk de Nederlander traditiegetrouw? Het recht-op-en-neertje! Dit borreltje ontleent zijn naam aan de beweging die gemaakt wordt bij het drinken en is niks meer dan een glaasje echte Hollandse jenever! Een andere echte Nederlandse traditie in het drinken van sterke drank is natuurlijk het kopstootje. Een glaasje jenever, mooi tot de rand toe gevuld, gepaired met bier. Een dranktraditie die het tegenwoordig uitzonderlijk goed doet met alle gave craft bieren en de nieuwe jenevers die de afgelopen jaren op de markt zijn gekomen. Jenevermerken zijn steeds meer aan het spelen met kruiden en lagering op houten vaten. En deze verschillende rijpingen passen vaak weer heel mooi met wat donkerdere bieren. En verschillende bitters uit het bier gaan juist weer heel goed samen met de frisse kruidigheid. Een ware vernieuwing op het gebied van ons oer-traditionele kopstootje. Zelf vind ik het dan ook ontzettend leuk om een avondje lekker te proeven en te experimenteren met verschillende bierstijlen en jenever. Totaal niet saai dat kopstootje!

Dossiers
Lees ook
Hooghoudt organiseert online jeneverproeverij

Hooghoudt organiseert online jeneverproeverij

Hooghoudt ziet in deze tijd van corona twee nieuwe trends ontstaan. Zoom borrels en online pubquizes. De jeneverproducent geeft hier nu een eigen draai aan en organiseert een online jeneverproeverij.

Valse iconen

Valse iconen

De afgelopen week heeft de barwereld geheel in het teken gestaan van het wel of niet accepteren van een tot icoon gekroonde man: Charles Schumann. Deze uit Duitsland afkomstige bartender heeft de afgelopen decennia meerdere cocktailboeken geschreven en heeft daarmee een grote stempel op de Europese barscene gedrukt. Ook is hij de eigenaar van de beroemde...

O-I ontwikkelt twee nieuwe flessen voor distilleerderij Wynand-Fockink

O-I ontwikkelt twee nieuwe flessen voor distilleerderij Wynand-Fockink

Owens-Illinois, Inc. ( O-I), een Amerikaanse producent van glasverpakkingen, ontwikkelde twee nieuwe 70cl flessen voor distilleerderij Wynand-Fockink in Amsterdam: een jeneverfles en een likeurfles.