‘Koken met drank’

Tess Posthumus

Vaak krijg ik de vraag wat er nou zo leuk is aan het beroep als bartender. Mijn antwoord is dan altijd dat het geweldig is omdat het zoveel verschillende aspecten omvat. Aan de ene kant ben je net een chef die werkt met ‘liquids’. Je krijgt de kans om klassieke ‘gerechten’ naar bestaand recept na te maken, een eigen twist te geven of om zelf iets totaal nieuws te creëren. En dan sta je niet achter de schermen maar recht voor de gasten, waardoor je direct hun, hopelijk positieve, reactie ziet. Tegelijkertijd krijg je de kans om met de gasten te communiceren en de smaak van jouw creaties op hun voorkeuren af te stemmen. En dat terwijl je ook nog probeert om alles in goede banen te leiden en de perfecte gastheer of gastvrouw te zijn.

Dat creëren van cocktails en het spelen met smaken vergelijk ik altijd met het werk van een chef. Wanneer je leert koken volg je vaak netjes de recepten maar zodra je er een beetje feeling voor krijgt dan weet je eigenlijk bij het lezen van het recept al of je er een bepaald ingrediënt bij kunt doen of dat je deze juist weg wilt laten. Hetzelfde werkt voor cocktails. Sommige smaken werken heel goed samen omdat ze hetzelfde zijn, raakvlakken hebben of juist voor een mooi contrast zorgen. Andere smaken kunnen soms heel erg botsen en smaken samen niet lekker. Hetzelfde geldt voor het drinken van een bepaalde cocktail bij een borrelhapje of gerecht. Een cocktail kan de smaak van een gerecht heel mooi versterken of een bepaalde kant optrekken. Maar het kan ook een totale mismatch zijn en botsen, waardoor de cocktail én het gerecht niet meer lekker zijn.

Het matchen van cocktails met gerechten is iets waar ik ontzettend veel plezier uit haal. Drie jaar lang heb ik dan ook speciale cocktail foodpairing events georganiseerd met Supperclub in Amsterdam. Elke maand ging ik zitten met de chef, samen stelde we een menu op, waarna ik er vijf passende drankjes bij creëerde. Elke maand was het weer een uitdaging om tot mooie smaakcombinaties te komen en de gasten te verrassen met nieuwe pairings. Wil je zelf weten waar je op moet letten bij het maken van drankjes bij gerechten? Lees dan snel het artikel, boordevol tips & tricks!

Dossiers
Lees ook
Redactiestage bij onze Foodvakbladen

Redactiestage bij onze Foodvakbladen

Wij zoeken een nieuwe stagiair(e)! Kom jij ons team versterken? Je gaat aan de slag voor de websites, social media en de bladen. Je schrijft nieuwsberichten, artikelen, maakt vlogs, bezoekt congressen en beurzen en gaat op reportage.

Stefano Spelta wint online ronde oneUNIT-cocktailcompetitie

Stefano Spelta wint online ronde oneUNIT-cocktailcompetitie

Stefano Spelta, bartender en instructeur bij de European Bartender School, heeft de online ronde van de oneUNIT-cocktailcompetitie gewonnen. Hiermee kwalificeert hij zich voor de grote oneUNIT-finale op de Horecava in 2021.

Bartender Raysa Straal wint tweede oneUNIT cocktailcompetitie

Bartender Raysa Straal wint tweede oneUNIT cocktailcompetitie

Op de Horecava heeft bartender Raysa Straal de tweede oneUNIT cocktailcompetitie gewonnen. Deze competitie is tevens de start van het vervolg van de bewustwordingscampagne onder Nederlandse bartenders. Het doel is om barpersoneel te wijzen op verantwoord alcohol schenken. In het kader van deze campagne worden in 2020 verschillende nieuwe competities...