‘Koken met drank’

Tess Posthumus

Vaak krijg ik de vraag wat er nou zo leuk is aan het beroep als bartender. Mijn antwoord is dan altijd dat het geweldig is omdat het zoveel verschillende aspecten omvat. Aan de ene kant ben je net een chef die werkt met ‘liquids’. Je krijgt de kans om klassieke ‘gerechten’ naar bestaand recept na te maken, een eigen twist te geven of om zelf iets totaal nieuws te creëren. En dan sta je niet achter de schermen maar recht voor de gasten, waardoor je direct hun, hopelijk positieve, reactie ziet. Tegelijkertijd krijg je de kans om met de gasten te communiceren en de smaak van jouw creaties op hun voorkeuren af te stemmen. En dat terwijl je ook nog probeert om alles in goede banen te leiden en de perfecte gastheer of gastvrouw te zijn.

Dat creëren van cocktails en het spelen met smaken vergelijk ik altijd met het werk van een chef. Wanneer je leert koken volg je vaak netjes de recepten maar zodra je er een beetje feeling voor krijgt dan weet je eigenlijk bij het lezen van het recept al of je er een bepaald ingrediënt bij kunt doen of dat je deze juist weg wilt laten. Hetzelfde werkt voor cocktails. Sommige smaken werken heel goed samen omdat ze hetzelfde zijn, raakvlakken hebben of juist voor een mooi contrast zorgen. Andere smaken kunnen soms heel erg botsen en smaken samen niet lekker. Hetzelfde geldt voor het drinken van een bepaalde cocktail bij een borrelhapje of gerecht. Een cocktail kan de smaak van een gerecht heel mooi versterken of een bepaalde kant optrekken. Maar het kan ook een totale mismatch zijn en botsen, waardoor de cocktail én het gerecht niet meer lekker zijn.

Het matchen van cocktails met gerechten is iets waar ik ontzettend veel plezier uit haal. Drie jaar lang heb ik dan ook speciale cocktail foodpairing events georganiseerd met Supperclub in Amsterdam. Elke maand ging ik zitten met de chef, samen stelde we een menu op, waarna ik er vijf passende drankjes bij creëerde. Elke maand was het weer een uitdaging om tot mooie smaakcombinaties te komen en de gasten te verrassen met nieuwe pairings. Wil je zelf weten waar je op moet letten bij het maken van drankjes bij gerechten? Lees dan snel het artikel, boordevol tips & tricks!

Dossiers
Lees ook
Foodbanen.nu realiseert bereik van 300.000

Foodbanen.nu realiseert bereik van 300.000

Alea Publishers, uitgever van vakbladen zoals EVMI en Bakkers in bedrijf lanceerde een maand geleden de nieuwe vacaturesite Foodbanen.nu. De uitgeverij kondigde aan dat in november alle partnersites aangelijnd zouden zijn en dat is gelukt. Foodbanen.nu heeft nu een bereik van 300.000.

High Five voor het tiende jaar op rij gekozen als één van de World's Best Bars

High Five voor het tiende jaar op rij gekozen als één van de World's Best Bars

Voor het tiende jaar op rij is High Five in Tokyo gekozen als 1 van de World’s 50 Best Bars. Dit maakt High Five de meest consistente bar ooit in deze lijst. Daarom werd de bar dit jaar onderscheiden met de ‘Heering Legend of the List’ award, een bekroning op het werk van High Five-oprichter Hidetsugu Ueno en zijn team. Ueno doet graag de geheimen...

Alea Publishers lanceert vacaturesite Foodbanen.nu

Alea Publishers lanceert vacaturesite Foodbanen.nu

Alea Publishers, uitgever van vakbladen zoals EVMI en Bakkers in Bedrijf, lanceert op 19 oktober Foodbanen.nu. Door de samenwerking met een aantal andere uitgevers groeit deze nieuwe vacaturewebsite voor de Agro, Food & Drinks-branches binnen een paar weken naar een bereik van meer dan 300.000 professionals.