Never a dull moment

19 juli 2019 Barbara Verbeek

Wat gaat de tijd toch snel. Geen enkele week ziet er hetzelfde uit bij mij, geen dag ook trouwens. De afgelopen twee maanden heb ik weer veel verschillende dingen gedaan. Ik ben op wijnreis geweest met studenten van de ROC Amsterdam. Al 25 jaar mag ik culinaire wijnreizen organiseren voor hen. Dit jaar bezochten we onder andere een slakkenkwekerij, het beste Nederlandse wijnhuis Betuws Wijndomein, waar we werden rondgeleid door de wijnmaker zelf. Maar ook een biologisch scharrel varkensboerderij met drie sterren van de dierenbescherming en een ouderwetse kaasmakerij met koetjes en kalfjes werden met een bezoek vereerd. We bezochten bovendien twee totaal verschillende Champagnehuizen waar we leerden hoeveel verschillende stijlen Champagnes er zijn. Weer terug in Zeeland maakten de studenten kennis met het vissen op oesters.

Terwijl we met windkracht 7 over de Oosterschelde voeren vertelde oesterman Barend in de stromende regen hoe je vakkundig een oester open krijgt. Never a dull moment! Een week later boekten mijn man en ik spontaan een reisje naar Andalusië. We genoten van de zon, feesten mee met de Feria, aten verse sardientjes aan zee en dronken prachtige Spaanse wijnen. 5 hele dagen lang!

Na terugkomst sprong ik direct in de auto naar de Champagne met de vakjury & organisatie van Wijnvrouw van het Jaar. Clarissa Slingerland, Peter van Houtert en Voorzitster NGS Heleen Boom en ik waren uitgenodigd voor een lunch met Chef de Cave Caroline Latrive van Champagnehuis Ayala. We konden haar alles vragen over hoe het komt dat zij de enige Chef de Cave is, eindverantwoordelijk wijnmaakster, van een groot Champagnemerk. Lees er alles over in het interview hierna met Caroline.

Terwijl een weekje later, mijn man een Champagnetoren bouwde op de première van de film The Rocketman van Elton John in het Tuschinski, zat ik in de schoolbanken bij Bourgogne-Expert Karel de Graaf. De avond vloog voorbij en ik was weer vergeten hoe gepassioneerd deze man is en hoe grappig hij kan zijn. 73 jaar maar nog onvermoeibaar.

Als je nu terug leest hebben alle onderwerpen hierboven 1 ding met elkaar gemeen: Traditie. Traditie is achteruit kijken en toch vooruit gaan! De kennis van vroeger meenemen naar het heden, wat aanpassen en met de tijd meegaan. En daarom is vanaf vandaag Wijnvrouw van het Jaar ook een traditie geworden. De eerste Wijnvrouw is in een bomvol Wijntheater uitgeroepen en de winnares is…. Blader maar snel door!

Veel leesplezier!

Lieve groet,
Barbara

Altijd op de hoogte blijven?