Staan je oogkleppen op?

7 mei 2019 Fiona de Lange

Ooit maakte je een cocktail met B-merken van een drank. Je proefde het verschil toch niet. Tegenwoordig staat een cocktail gelijk aan iets exclusiefs en kwaliteit en daarin horen de beste dranken. Een bier mengen met andere dranken was ooit absoluut ‘not done’. Het zou een teken naar de bierbrouwer zijn dat het bier niet goed genoeg was om zo te drinken. Het was meesterbrouwer Gerard van den Broek van Hertog Jan die jaren geleden dranken begon te mengen. In de markt werd onwennig gereageerd. Liefhebbers weten inmiddels dat Hertog Jan Grand Prestige met port hemels smaakt.

Tegenwoordig gaat het gelukkig meer om smaak en zie je zelfs dat de meest traditionele drankenmakers of het nu bier, spirits of wijn, is ook experimenteren en andere dranken toelaten in hun eigen ‘goud’. Ik vind het een mooie trend dat het steeds meer om smaak gaat en we niet schuwen om figuurlijk gezegd vreemd te gaan. In Italië kan wijn met een biergist worden vergist of zie je dat er versnijdingen van bier en wijn samen in een fles komen. In Nederland heeft Brockhorster Brewery de Symbiose Pinot Brut op de markt gebracht, een combinatie van bier, wijn en champagne.

In More than Drinks! 2-2019 kom je de kruisbestuiving tussen verschillende dranken maar ook binnen de dranken overal tegen. Trappistenbrouwerij Westmalle maakt een combinatie van zijn tripel en dubbel, Brouwerij Verhaeghe heeft samen met The Bassets Craft Distillery een bierlikeur ontwikkeld, Swartland Cowboys combineert druivenrassen die helemaal niet bij elkaar horen en de eierlikeur advocaat is helemaal terug in de cocktail Angel’s Advocate met onder andere gin. De traditionele liefhebbers van wijn, bier of diverse spirits zien dit soort innovaties vaak niet staan. Die doen het af als niet interessant. De millennials daarentegen pakken deze dranken met veel enthousiasme op. Staan jouw oogkleppen ook op? Zet ze eens af en ontdek wat er aan het gebeuren is.

Het is mooi om te zien hoe traditie en ambacht hand-in-hand kunnen gaan met innovatie! Ze zijn in de toekomst absoluut een vaste waarde in het drankenschap!

Altijd op de hoogte blijven?