Trends in wijn

Barbara Verbeek

Als je al meer dan 25 jaar in de wijn zit, betekent het dat je veel naar proeverijen gaat, op wijnreis gaat, leert en wordt geïnspireerd. Ik ben altijd in contact met wijn. Voor mijn werk proef ik heel veel en drink privé regelmatig een mooie fles samen met mijn man.

Sterker nog! Als je net zo dol bent op wijn als ik, gebeurt het weleens dat je meer alcohol drinkt dan ‘normale’ mensen doen. Ik moet altijd een evenwicht vinden tussen mijn lijf en mijn grote liefde wijn. Gezond eten, sporten, stress vermijden en altijd alles uitspugen tijdens de proeverijen zijn een aantal redenen waardoor ik het al meer dan 25 jaar vol houd.

Daarom is het zo belangrijk om te kijken wat er allemaal gebeurt in de wijnwereld. De opkomst en het langzaamaan verbeteren van alcoholvrije wijnen, de ontwikkelingen van vin naturel maar ook een lager alcoholgehalte in veel wijnen zijn huidige trendy topics.

Na de natte kerstdagen en oud & nieuw begon het nieuwe jaar heel goed voor me. Zeer onverwachts werd ik op het podium geroepen van de opening van de Wine Professional en kreeg ik de Diamond Award opgespeld. Deze award wordt gegeven aan mensen die zich hebben ingezet voor de wijnwereld en gastronomie in Nederland. Het voelt nog steeds onwerkelijk dat ik van de Wine and food Association deze award heb gekregen. Daarom ook een klein kijkje achter de schermen van deze organisatie. Drie vragen aan medeorganisator Jan-Sebastiaan van Lissum van de Wine Professional. Ook een uitgebreid interview met Magister Vini Tjitske Brouwer, die al meer dan 33 jaar een wijnimport runt met als visie biologisch, biodynamische wijn en vin naturel. Wat een inspirerende vakvrouw. Na het lezen van dit interview weet je alles over vin naturel.

Een van de mooiste wijn en inspiratiereizen maakte ik met Business France naar de Bordeaux. Een uitgebreid verslag over de laatste ontwikkelingen in Bordeaux lees je verderop.

Voor deze editie geef ik tips en adviezen voor wijnen die ik heb geproefd de afgelopen maanden en die het waard zijn om te (ver)kopen, te drinken en van te genieten.

Lieve groet,
Barbara

Dossiers
Meer over
Lees ook
Winefield’s Auctioneers veilt wijnvoorraden restaurants

Winefield’s Auctioneers veilt wijnvoorraden restaurants

Sinds zondag 15 maart 18.00 zijn restaurants in Nederland verplicht gesloten. Dit duurt in elk geval tot 6 april.Hoewel ondernemers slimme initiatieven ontwikkelen zoals eten bezorgen of cadeaubonnen, kunnen ze toch met een acuut cashflow probleem hebben. Daarom helpt Winefield's Auctioneers restaurants met het veilen van hun wijncollectie.

Wijnmaker Derrick Neleman is de Meest Inspirerende Ondernemer van het jaar

Wijnmaker Derrick Neleman is de Meest Inspirerende Ondernemer van het jaar

De Nederlandse wijnmaker Derrick Neleman werd 6 maart uitgeroepen tot Meest Inspirerende Ondernemer van het jaar door platform De Ondernemer. Neleman is de oprichter en eigenaar van Bodegas Neleman met twee brandstores in Nederland en een eigen wijnhuis met wijngaarden in Valencia.

Wijnbeurs ProWein verschoven naar maart 2021

Wijnbeurs ProWein verschoven naar maart 2021

Vanwege het coronavirus heeft Messe Düsseldorf GmbH de wijnbeurs ProWein verschoven naar volgend jaar. De beurs vindt nu plaats op 21, 22 en 23 maart 2021. "Dit was geen makkelijke beslissing" zegt Thomas Geisel, burgemeester en voorzitter van de Raad van Toezicht van Messe Düsseldorf. "Maar vanwege de snelle ontwikkelingen is het uitstel op dit moment...