Trends in wijn

Barbara Verbeek

Als je al meer dan 25 jaar in de wijn zit, betekent het dat je veel naar proeverijen gaat, op wijnreis gaat, leert en wordt geïnspireerd. Ik ben altijd in contact met wijn. Voor mijn werk proef ik heel veel en drink privé regelmatig een mooie fles samen met mijn man.

Sterker nog! Als je net zo dol bent op wijn als ik, gebeurt het weleens dat je meer alcohol drinkt dan ‘normale’ mensen doen. Ik moet altijd een evenwicht vinden tussen mijn lijf en mijn grote liefde wijn. Gezond eten, sporten, stress vermijden en altijd alles uitspugen tijdens de proeverijen zijn een aantal redenen waardoor ik het al meer dan 25 jaar vol houd.

Daarom is het zo belangrijk om te kijken wat er allemaal gebeurt in de wijnwereld. De opkomst en het langzaamaan verbeteren van alcoholvrije wijnen, de ontwikkelingen van vin naturel maar ook een lager alcoholgehalte in veel wijnen zijn huidige trendy topics.

Na de natte kerstdagen en oud & nieuw begon het nieuwe jaar heel goed voor me. Zeer onverwachts werd ik op het podium geroepen van de opening van de Wine Professional en kreeg ik de Diamond Award opgespeld. Deze award wordt gegeven aan mensen die zich hebben ingezet voor de wijnwereld en gastronomie in Nederland. Het voelt nog steeds onwerkelijk dat ik van de Wine and food Association deze award heb gekregen. Daarom ook een klein kijkje achter de schermen van deze organisatie. Drie vragen aan medeorganisator Jan-Sebastiaan van Lissum van de Wine Professional. Ook een uitgebreid interview met Magister Vini Tjitske Brouwer, die al meer dan 33 jaar een wijnimport runt met als visie biologisch, biodynamische wijn en vin naturel. Wat een inspirerende vakvrouw. Na het lezen van dit interview weet je alles over vin naturel.

Een van de mooiste wijn en inspiratiereizen maakte ik met Business France naar de Bordeaux. Een uitgebreid verslag over de laatste ontwikkelingen in Bordeaux lees je verderop.

Voor deze editie geef ik tips en adviezen voor wijnen die ik heb geproefd de afgelopen maanden en die het waard zijn om te (ver)kopen, te drinken en van te genieten.

Lieve groet,
Barbara

Dossiers
Meer over
Lees ook
Franse regering verhoogt steun wijnsector tot 250 miljoen

Franse regering verhoogt steun wijnsector tot 250 miljoen

De Franse regering maakt 80 miljoen euro vrij om de wijnboeren te steunen. In mei werd al 170 miljoen euro toegezegd aan de zwaar getroffen sector. Hiermee komt de totale staatssteun op 250 miljoen euro. Dit wordt vooral gebruikt om van de onverkochte wijn handgel en biobrandstof te maken.

Zo combineer je wijn en eten

Zo combineer je wijn en eten

Welke wijn kies je bij een visgerecht? En welke wijn drink je bij een vleesgerecht of bij de barbecue? En welke wijn past goed bij een dessert? Met het nieuwe boek Wijnfestijn legt wijnkenner Maarten van den Dries uit welke wijn bij welk gerecht past.

Wijn uit Achterhoek beschermd streekproduct

Wijn uit Achterhoek beschermd streekproduct

Acht wijnen uit de Achterhoek zijn een erkend streekproduct geworden. Dit komt omdat de Europese Commissie de streek rond Winterswijk heeft erkend als wijnregio. De wijnen uit deze streek hebben hierdoor de beschermde oorsprongsbenaming (BOB) gekregen.