Eerste Limburgse Gerlachus ‘Wiskie’

24 september 2018

Gerlachus foto 2 Drie jaar lang stond 7 september rood omcirkeld in de agenda van brouwer-distillateur Thijs Has van de Limburgse Gerlachus Bierbrouwerij & Whiskystokerij. Op die datum was zijn eerste zelf gestookte graandistillaat eindelijk klaar om te bottelen als whisky.

De kleine Gerlachus Whiskystokerij is gevestigd in de verbouwde garage naast de woning van Has in het Limburgse Hulsberg en genoemd naar het nabijgelegen Chateau St. Gerlach. Als test bottelde hij twee jaar geleden al een kleine hoeveelheid op houtsnippers gerijpte jonge spirit en noemde het Wiskie, zonder ‘h’ en met ‘ie’. Die eigenwijze spelling heeft hij nu ook aangehouden voor zijn eerste drie jaar gerijpte botteling, hoewel hij het nu ook officieel whisky mag noemen.

De Wiskie heeft gerijpt op relatief kleine licht getoaste 60-liter vaten van nieuw Europees eiken. Dat levert volgens de distillateur een zacht distillaat op met een stevige bite. De eerste 146 flessen zijn bezorgd bij whiskyliefhebbers die vooraf hadden besteld. Pas in februari opent Has het volgende vat.

Altijd op de hoogte blijven?