Europese bescherming voor tequila

tequilaDe Mexicaanse sterke drank tequila krijgt Europese bescherming. De drank mag in Europa alleen verkocht worden als deze in bepaalde delen van Mexico is gemaakt.

Tequila is opgenomen in het register van producten met een beschermde geografische aanduiding, het ‘register of Protected Geographical Indication (PGI)’. De drank moet gemaakt zijn in regio’s in West- en Centraal Mexico, anders mag de drank niet in Europa verkocht worden. Tequila is een van de 31 dranken buiten Europa die op de lijst staan. Een ander voorbeeld van een drank op deze lijst staat is jenever. Deze moet in Nederland, België, Frankrijk (2 regio’s) of Duitsland (2 Bundesländer) zijn geproduceerd.

In Mexico wordt tequila vooral gemaakt in het gebied rond Santiago de Tequila, een stad in de Mexicaanse staat Jalisco. De drank wordt gedistilleerd uit het sap van de blauwe agave, waar meestal suiker aan toe wordt gevoegd. Er moet minimaal 51 procent agavesap in zitten om de naam tequila te mogen dragen. De rest is meestal suikerriet. Deze tequila’s worden mixto genoemd. Hoge kwaliteit tequila’s bestaan volledig uit Agave tequilana.

Er zijn vijf soorten: plata, blanca (silver – tot drie maanden gerijpt), reposado (rested – drie maanden tot een jaar gerijpt), en añejo (aged of vintage – langer dan een jaar gerijpt). In maart 2006 kwam de vijfde soort erbij: extra añejo (extra aged of ultra aged – minimaal drie jaar gerijpt). Het rijpingsproces bepaalt de kleur van de drank.