Hertog Jan Vatgerijpt 2019 is gerijpt in jenevervaten

Hertog Jan Vatgerijpt 2019In Arcen vindt op 16 maart de presentatie van Hertog Jan Vatgerijpt 2019 plaats. Dit Grand Prestige Bier is gerijpt in vaten van drie Nederlandse jeneverdistillateurs: Hooghoudt, Rutte en Zuidam. Daarnaast is samenwerking met Hooghoudt voor het eerst ook een unieke jenever gedestilleerd.

Hertog Jan Vatgerijpt wordt gerijpt in vaten waar jenever met 55 procent alcohol heeft gezeten. De drie distillateurs leverden hiervoor elk veertig vaten aan. In de vaten van Hooghoudt zat eerst korenwijn, de vaten van Zuidam rogge genever en in de vaten van Rutte gerstemoutwijn. Deze vaten zijn gevuld met het bier in de vatenruimte van de brouwerij gelegd om enkele maanden te rijpen. Tussendoor wordt het bier regelmatig geproeft. Aan de Vatgerijpt-versies van Rutte en Hooghoudt zijn nog extracten toegevoegd. Aan Vatgerijpt van Rutte werden extracten van walnoten, hazelnoten en kersen toegevoegd, aan Hooghoudt distel en kalmoeswortel.

In smaaksessies deden Hertog Jan Meesterbrouwer Gerard van den Broek en de destillateurs onderzoek naar hoe ze hun kennis het beste konden toepassen. Van den Broek is trots op deze ambachtelijke samenwerking waarbij de smaak van het bier centraal stond. “De natuur haar gang laten gaan, dat is bij vatrijping het belangrijkste. Je moet niks willen forceren. Door de tijd gaan de smaken van het bier een huwelijk aan met de smaken van het houten vat. Daarbij verloopt de rijping in ieder vat op een eigen manier. Dat zorgt voor een stukje onberekenbaarheid in het rijpingsproces. Daarin schuilt een soort magie, wat vatrijping voor ons zo bijzonder en leuk maakt.”

De samenwerking tussen Van den Broek en Frank Leystra van Hooghoudt leidde niet alleen tot een Hertog Jan Vatgerijpt, maar ook tot een eenmalige Grand Prestige Jenever. De basis van deze jenever is de Hertog Jan Grand Prestige. Dit geeft de jenever de smaak van geroosterd mout met een vleugje karamel.

Bron: Hertog Jan Vatgerijpt