Nederlandse wijn wordt steeds beter

Nederlandse wijnDe Nederlandse wijnen worden steeds beter. Volgens sommelier Koen van der Plas heeft de Nederlandse wijn zich goed ontwikkeld en is het niet langer ‘zure meuk’. 2018 was helemaal een uitstekend jaar voor de wijn. Dat meldt RTL Nieuws.

Het aantal wijnboeren neemt toe, in 2017 stond de teller op 92. Waar veel boeren worstelden met de hitte van deze zomer, waren de Nederlandse wijnboeren er blij mee. De warmte zorgde voor zoete druiven. Daarnaast had het voorjaar 2018 koele nachten en dat bevorderde de smaakkwaliteit van de druiven. De wijnboeren geloven dan ook dat de oogst uitstekende wijnen op gaat leveren. “Zoals we nu proeven, lijkt het een hele mooie wijn te worden”, vertelt wijnboer Johan van der Velde aan RTL Nieuws. “Het extract is hoger en dat zorgt voor een vollere smaak.”

September 2018 verscheen het boek Wijn & spijs uit NL van Van der Plas over de Nederlandse wijn. Dit boek geeft inzicht in bijna 50 jaar wijnbouw in Nederland. In Nederland zijn zo’n 150 tot 200 wijnhuizen. “De wijnhuizen variëren in grootte en zitten door het hele land. We hebben een paar grote jongens; die produceren 80.000 flessen per jaar. Maar de meesten zijn een stuk kleiner.” ‘

De Nederlandse wijn heeft volgens de sommelier de zuurheid verloren. “De technieken zijn enorm verbeterd en de wijnboeren hebben meer ervaring gekregen. Ze weten heel goed hoe ze met zuren om moeten gaan”, zegt hij tegen RTL Nieuws. Nederlandse wijn wordt ook steeds meer verkocht in restaurants en bij wijnboer. Ook internationaal is er veel vraag zegt Van der Plas.