Diageo lanceert vernieuwde DRINKiQ

24 maart 2015

Diageo gaat wereldwijd informatie verstrekken over de voedingswaarde en het alcoholgehalte van een consumptieDit vrijwillige initiatief zal consumenten helpen weloverwogen keuzes te maken

Dinsdag 24 maart 2015 — Diageo heeft vandaag aangekondigd dat het consumenten over de hele wereld informatie wil gaan verstrekken over het alcoholgehalte en de voedingswaarde van een alcoholconsumptie, wat uniek is onder alcoholproducenten. Het is de bedoeling deze informatie te verspreiden via DRINKiQ.com, de website voor verantwoord drinkgedrag van Diageo, en/of op de verpakking in de meeste Diageo-markten, afhankelijk van de lokale wettelijke goedkeuring. Het bedrijf wil dat zo snel mogelijk doen.

Ivan Menezes, CEO van Diageo, verduidelijkt: “Voor Diageo staat de klant centraal. Wij willen dan ook dat onze consumenten over de best mogelijke informatie beschikken, zodat ze weloverwogen keuzes kunnen maken wat betreft onze producten. Deze informatie betreft het alcoholgehalte en de voedingswaarde per consumptie. Momenteel is het nergens ter wereld verplicht om deze informatie te vermelden. We merken echter wel dat consumenten tegenwoordig meer bezig zijn met wat ze drinken. Daarom willen wij de consument informatie over het alcoholgehalte en de voedingswaarde bieden, die snel en eenvoudig kan worden begrepen, zonder dat de consument zelf alles hoeft uit te zoeken.”

Door consumenten informatie te bieden over het alcoholgehalte per consumptie, zullen ze beter beseffen hoeveel ze precies drinken. Daardoor kan alcoholmisbruik worden beperkt – een doel dat regelgevers, consumentenorganisaties, gezondheidsexperts en alcoholproducenten gezamenlijk nastreven.

Diageo gaat samenwerken met regelgevende instanties van over de hele wereld om etiketten te ontwerpen die de producenten dan vrijwillig op hun verpakkingen kunnen aanbrengen. Daarop zal informatie terug te vinden zijn over het alcoholgehalte en de voedingswaarde per consumptie. In de VS heeft Diageo al groen licht gekregen voor een vrijwillig informatie-overzicht per consumptie voor alcoholische dranken, waarop de voedingswaarde en het alcoholgehalte per eenheid terug te vinden zijn (zie afbeeldingen hieronder).

Diageo-DrikkIQ

In de Europese Unie zijn producenten van alcoholische dranken momenteel niet verplicht om voedingsinformatie op de verpakking te vermelden. Voor andere voedingsmiddelen is er wel de verplichting om de voedingswaarde per 100 ml weer te geven. Deze basiseenheid van 100 ml is echter geen realistische weerspiegeling van de manier waarop alcohol wordt geconsumeerd en is daarom misleidend. Diageo vindt dat informatie over alcohol het best wordt weergegeven per standaardconsumptie. Op die manier krijgen consumenten een beter beeld van het alcoholgehalte en de voedingswaarde die in elk glas of flesje van de verschillende dranken zit. De grootte van een consumptie verschilt namelijk sterk naargelang men bier, wijn of sterke drank drinkt. Daarom gaat Diageo samenwerken met de EU om een standaard alcoholeenheid op te stellen voor alle 28 lidstaten en zo een doeltreffende manier te ontwikkelen om consumenten te informeren over het alcoholgehalte.

Ian Duncan, Europees Parlementslid voor Schotland en lid van de Commissie Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid van het Europees Parlement, reageerde als volgt: “Het nieuws dat Diageo vandaag aankondigde, geeft aan hoe belangrijk het bedrijf het vindt om voor de consumenten een duidelijk beeld te scheppen over alcohol en hen te helpen een weldoordachte keuze te maken. Het verschaffen van informatie over zowel de voedingswaarde als het alcoholgehalte van alcoholische dranken met behulp van een eenvoudig overzicht per consumptie, is een belangrijke stap vooruit. Het huidige systeem, waarbij verschillende alcoholeenheden worden gebruikt over heel Europa, is namelijk veel te verwarrend. Dit is een zeer belangrijke stap, waar de Europese Commissie goed over moet nadenken wanneer ze schadelijk drinkgedrag wil aanpakken.”

Diageo-DrinkIQ-logoDRINKiQ.com wordt vernieuwd. De Nederlandse versie staat er nog niet bij. Tot die tijd kunt u terecht op Diageo.com

Altijd op de hoogte blijven?