6 op de 10 Nederlanders houden zich niet aan alcoholadvies

Alcoholconsumptie

Vorig jaar hielden 4 op de 10 Nederlanders zich aan het advies van de Gezondheidsraad om geen of in ieder geval niet meer dan één glas alcohol per dag te drinken. Dat blijkt uit een nieuwe infographic van het Trimbos-instituut over alcoholgebruik in Nederland, schrijft Nieuws voor diëtisten. 

Het aantal Nederlanders dat zich aan het advies van de Gezondheidsraad houdt, steeg in de periode van 2014 tot en met 2018 van 37,4 procent naar 39,8 procent. 

Van de volwassen Nederlanders dronk 80,4 procent het afgelopen jaar alcohol. Mannen en hoogopgeleiden drinken het meest. Van de hoogopgeleiden houdt 7 op de 10 zich niet aan het advies van de Gezondheidsraad, tegen minder dan 5 op de 10 laagopgeleiden (46 procent). Verder geldt hoe ouder, hoe meer Nederlanders zich aan het advies houden. 

Mannen drinken vaker ‘overmatig’ en ‘zwaar’ dan vrouwen. Overmatig drinken is meer dan 14 glazen alcohol per week voor vrouwen en 21 voor mannen. Zwaar drinken is minstens één keer week op één dag minstens 4 glazen voor vrouwen en 6 voor mannen. 

In het Preventieakkoord is de doelstelling opgenomen dat zowel zwaar als overmatig drinken in 2040 naar 5 procent gedaald moet zijn. In de afgelopen 5 jaar daalde het overmatig alcoholgebruik licht naar 8,2 procent. Het percentage zware drinkers bleef schommelen rond de 9 procent. 

Bron: Foodlog

Lees ook
Europeanen drinken minder alcohol

Europeanen drinken minder alcohol

Over een periode van bijna 30 jaar is de consumptie van alcoholische dranken wereldwijd met 10 procent gestegen. Gemiddeld nam de alcoholconsumptie toe van 5,9 liter pure alcohol per persoon per jaar naar 6,5 liter. In volume nam de consumptie wereldwijd zelfs met 70 procent toe: van 20.999 miljoen liter pure alcohol per jaar tot 35.676 liter. Volgens...

Verantwoorde alcoholconsumptie steeds meer norm

Verantwoorde alcoholconsumptie steeds meer norm

Uit de voedselconsumptiepeiling van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat Nederlanders bijna 20 procent minder alcohol zijn gaan drinken ten opzichte van zes jaar geleden. Peter de Wolf, directeur STIVA is verheugd over deze cijfers: “Opnieuw zien we bevestigd dat verantwoord drinken in Nederland de norm is. Gezamenlijke...

Bierbrouwerijen ondertekenen preventieakkoord

Bierbrouwerijen ondertekenen preventieakkoord

Foto: Patrick van Katwijk/Nederlandse Brouwers De organisatie Nederlandse Brouwers ondertekende samen met het kabinet, maatschappelijke organisaties en andere betrokken bedrijfstakken op 23 november het Nationaal Preventieakkoord. Het RIVM berichtte onlangs dat de alcoholconsumptie in Nederland de afgelopen jaren wederom is gedaald, met...