Vorig jaar hielden 4 op de 10 Nederlanders zich aan het advies van de Gezondheidsraad om geen of in ieder geval niet meer dan één glas alcohol per dag te drinken. Dat blijkt uit een nieuwe infographic van het Trimbos-instituut over alcoholgebruik in Nederland, schrijft Nieuws voor diëtisten. 

Het aantal Nederlanders dat zich aan het advies van de Gezondheidsraad houdt, steeg in de periode van 2014 tot en met 2018 van 37,4 procent naar 39,8 procent. 

Van de volwassen Nederlanders dronk 80,4 procent het afgelopen jaar alcohol. Mannen en hoogopgeleiden drinken het meest. Van de hoogopgeleiden houdt 7 op de 10 zich niet aan het advies van de Gezondheidsraad, tegen minder dan 5 op de 10 laagopgeleiden (46 procent). Verder geldt hoe ouder, hoe meer Nederlanders zich aan het advies houden. 

Mannen drinken vaker ‘overmatig’ en ‘zwaar’ dan vrouwen. Overmatig drinken is meer dan 14 glazen alcohol per week voor vrouwen en 21 voor mannen. Zwaar drinken is minstens één keer week op één dag minstens 4 glazen voor vrouwen en 6 voor mannen. 

In het Preventieakkoord is de doelstelling opgenomen dat zowel zwaar als overmatig drinken in 2040 naar 5 procent gedaald moet zijn. In de afgelopen 5 jaar daalde het overmatig alcoholgebruik licht naar 8,2 procent. Het percentage zware drinkers bleef schommelen rond de 9 procent. 

Bron: Foodlog

Altijd op de hoogte blijven?