Aanleg warmteleiding brouwerij Grolsch gestart

31 maart 2022 Redactie BeverageNL

De aanleg van de ondergrondse warmteleiding van Twence naar bierbrouwerij Grolsch is officieel gestart. Op 29 maart zetten de directeuren van beide bedrijven en Tijs de Bree, de gedeputeerde van de provincie Overijssel, de eerste schop in de grond.

Eind 2022 moet de leiding klaar zijn voor gebruik. Hiermee hoopt Grolsch de CO₂-emissie met 72 procent naar zo’n 5.500 ton per jaar te verminderen. De warmteleiding gaat volgens Andrei Haret, Managing Director Koninklijke Grolsch, meer dan twee derde van de warmtevraag van Grolsch invullen. “Hierdoor zijn wij in staat om in 2022 grotendeels over te schakelen van fossiele energie naar duurzame energie en zetten we opnieuw een grote stap in onze energietransitie ambitie.”

Duurzame warmte

“Er liggen veel kansen voor het ontwikkelen van een duurzame warmtevoorziening”, vertelt Marc Kapteijn, directeur Twence. “Een grote stap wordt nu gezet door de beschikbare warmte van Twence, geproduceerd uit niet-herbruikbaar afvalhout, in te zetten voor gebouwverwarming én het verwarmen van spoelwater voor bierflesjes. Hiermee leveren we een substantiële bijdrage aan de klimaat neutrale ambitie van Grolsch.''

Regio Overijssel

Gedeputeerde Tijs de Bree hoopt dat de gezamenlijke aanpak andere bedrijven inspireert. “We staan voor de niet eenvoudige opgave om het aardgasverbruik in Overijssel terug te dringen. Met deze samenwerking laten Grolsch en Twence zien dat dit met de juiste instelling en doorzettingsvermogen kan. Door de aanleg van de warmteleiding wordt een enorme hoeveelheid CO₂ uitstoot bespaard, waarmee een belangrijke bijdrage wordt geleverd om het aardgasverbruik in Overijssel terug te dringen. Laat dit een inspiratie zijn voor andere bedrijven met restwarmte of een warmtevraag!”

Planning

De komende maanden werkt Twence hard gewerkt aan het aanleggen van de ondergrondse leiding. Naar verwachting zijn de bouwwerkzaamheden in het derde kwartaal afgerond en kan er vanaf oktober proefgedraaid en getest worden. Grolsch kan dan vanaf december 2022 de duurzame warmte gebruiken voor het opwarmen van spoelmachines en pasteurs en voor het verwarmen van de gebouwen.

Geen nieuws meer missen van More than Drinks? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?