Aantal Nederlandse wijnboeren neemt toe

16 augustus 2018

More than Drinks _wijndruiven Het aantal Nederlandse wijnboeren neemt toe. In 2017 telde Nederland 92 bedrijven met wijndruiventeelt. Dat zijn er vier meer dan in 2016. De provincie Limburg is koploper als wijndruivenproducent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Aantal wijnboeren

De meeste wijnboeren worden verbouwd in Gelderland, Limburg en Noord-Brabant. 70 procent is in een van deze provincies gevestigd. De meeste wijndruiventelers zitten in Gelderland, daar zijn 24 bedrijven gevestigd. Limburg staat op de tweede plaats met 22 en in Noord Brabant zijn 17 telers gevestigd.

Limburg en Gelderland zijn traditioneel de belangrijke wijnprovincies. Noord-Brabant is in opkomst. Het oppervlakte wijndruiven was daar in 2017 al 13 procent van het totale wijndruivenareaal. De grootste wijnboeren bevinden zich niet in deze provincies, maar in Zeeland. Daar is de gemiddelde oppervlakte 3,1 hectare per bedrijf. Het Nederlandse gemiddelde ligt op 1,7 hectare.

Lichte groei wijndruivenareaal

De oppervlakte van de wijnbouw steeg ook. In 2017 werd op 157 hectare landbouwgrond wijndruiven verbouwd. Dat is 2 hectare meer dan in 2016. Het CBS signaleert een gemiddelde toename van 9 hectare per jaar tussen 2003 en 2017. In 2003 was er 35 hectare landbouwgrond met wijndruiven, in 2011 was dit 165 hectare. Daarna nam het areaal wijndruiven licht af tot 2015, om vervolgens weer licht te groeien.

In Limburg nam het areaal in 2017 het meeste toe. Hier groeide het areaal met 4 hectare. In Noord Brabant was er een groei van 2 hectare, terwijl in Gelderland het areaal juist afnam met 2 hectare

Groeiende economie

Dik Beker, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Wijnproducenten (VNWP), is niet zeker van de oorzaak van de lichte groei. Het kan te maken hebben met de groeiende economie zegt hij tegen de NOS. Hij benoemt de investering van geld en energie. "Je moet in dit vak een lange adem hebben. Pas vier jaar na de planting kun je wijn op de markt brengen. Tot die tijd moet je het dus zonder inkomsten van je wijnplantage zien uit te zingen."

Jaarlijks worden er zo'n 1,2 miljoen flessen Nederlandse wijn geproduceerd. Deze blijft grotendeels in eigen land. Maar de wijnconsumptie in Nederland ligt vele malen hoger, in februari 2016 was 25,7 liter per hoofd van de bevolking. Beker verwacht niet dat de productie van Nederlandse wijn toe zal nemen: "Het is een kleine sector en dat zal vanwege de hoge kosten en de arbeidsintensiteit voorlopig ook wel blijven."

   

Altijd op de hoogte blijven?