Alcoholvrij en alcoholarm bier

26 mei 2021

De consumptie van alcoholvrij en - arm bier stijgt al jaren. De verkoop is sinds 2010 vervijfvoudigd. 1 op de 20 bieren die verkocht worden in Nederland zijn inmiddels alcoholvrij. Naast alcoholvrije bieren stijgt ook het aanbod aan laagalcoholische (speciaal)bieren met 2 a 4% alcohol. Brouwers spelen hiermee in op de behoefte van de consument om verantwoord om te gaan met alcohol en af en toe ook te kiezen voor een mooi speciaalbier, maar dan met minder alcohol.

Maar wat is nu precies het verschil tussen 0.0% bier en alcoholarm bier? Wat zijn de regels voor alcoholvrij bier?

Voor de in Nederland gebrouwen alcoholvrije en alcoholarme bieren gelden de volgende regels:

  • Volgens de Nederlandse wetgeving mag je bier alcoholvrij of malt
    noemen als er maximaal 0,1% alcohol in zit. Dit is vergelijkbaar met
    een rijpe banaan. In vruchtensap mag zelfs nog 0,5% alcohol zitten.
  • Als er op het bieretiket 0.0% staat, betekent dat er afgerond 0.0% alcohol in het bier zit.
  • Er wordt ook wel eens gesproken over alcoholarm bier. Volgens de
    wet moet een alcoholarm bier, dat in Nederland is geproduceerd meer
    dan 0,1% en ten hoogste 1,2% alcohol mag bevatten.

Wat zijn de regels voor alcoholvrij bier in andere Europese landen? In andere Europese landen gelden andere normen. Zo mag alcoholvrij bier gebrouwen in Duitsland en België tot 0,5% alcohol bevatten en in Spanje zelfs 1,2%. Nederland heeft hiermee dus een vrij strenge wetgeving met een maximum van 0,1%. Deze bieren worden ook verkocht op de Nederlandse markt, waarbij op het etiket staat vermeld dat het 'alcoholvrij bier' is. Advies is om altijd het vermelde alcoholpercentage op het etiket te checken.

Tekst afkomstig van de website van de Nederlandse Brouwers: https://www.nederlandsebrouwers.nl/biersector/wet-en-regelgeving/alcoholvrij-en-arm-bier/

Dit is een bericht van de Koninklijke SlijtersUnie uit Klare Taal. Lees hier de meest recente uitgave van Klare Taal nummer 150.

Klare Taal 150

 

Altijd op de hoogte blijven?