Alessandro Matrone is Vinoloog van het Jaar 2021

5 juli 2021

Alessandro Matrone RV is Vinoloog van het jaar 2021. Hij won de door de Verenigde Vinologen Nederland georganiseerde proefcompetitie. Het is de derde keer dat Alessandro zich Vinoloog van het Jaar mag noemen. Dat was in 2015 en 2018 ook al het geval. 

Met het behalen van de titel wint Alessandro Matrone de Lafite Laureaat 2021. Deze door De Monnik Dranken en Domaines Barons de Rothschild Lafite gesponsorde prijs is verbonden aan het behalen van de titel Vinoloog van het Jaar. De prijs betreft een uitnodiging met partner voor een privé bezoek aan en lunch op Château Lafite Rothschild.

Finale Vinoloog van het Jaar 2021

Jaarlijks organiseert de Vereniging van Vinologen Nederland de competitie om de titel Vinoloog van het Jaar. Na vijf voorronden waaraan meer dan honderd vinologen meededen, vond 30 juni de halve finale plaats. Hieruit kwamen tien finalisten naar voren die op 1 juli de strijd aangingen bij De Monnik Dranken in Oldenzaal. Deze finale bestond uit een blindproeverij van twaalf wijnen die geïdentificeerd moesten worden middels een aantal vragen.

Vanwege de coronapandemie vond de finale dit jaar in afgeslankte vorm plaats, zonder introducées en andere genodigden. Alessandro Matrone kwam als de winnaar uit de bus. Hij is een echte wijnprofessional die zich met zijn bedrijf Vignale toelegt op Italiaanse wijnen. Anton van Balveren behaalde de tweede prijs en op de gedeelde derde plaats eindigde Caroline Cocheret de la Morinière en Jos van Schaik. Voorzitter Cees van Casteren MW en Robert Handjes van De Monnik Dranken reikten de prijzen uit.

Verenigde Vinologen Nederland

De Verenigde Vinologen Nederland is een vereniging is van bijna 600 vinologen en is hiermee Nederlands grootste vereniging van wijnprofessionals en wijnliefhebbers. De vereniging bestaat sinds 1974 en organiseerde dit jaar voor de 25e keer de wedstrijd Vinoloog van het Jaar.

Altijd op de hoogte blijven?