Alex Danger wint Bobby's National Cocktail Competition 2020

Alex Danger_Bobby's dry gin_foto Rutger Geerling/missPublicity

Foto: Rutger Geerling

Alex Danger van de Rotterdamse cocktailbar Mavis won op 21 september de tweede editie van Bobby’s National Cocktail Competition. Hij won deze door Bobby’s Dry Gin georganiseerde wedstrijd met zijn cocktail Bobby’s Sly Grin.

Tien Nederlandse deelnemers gngen op 21 september de strijd met elkaar aan om de felbegeerde titel. Zij werden geselecteerd uit ruim dertig aanmeldingen. Om deel te nemen moesten zij op Instagram hun signature cocktail delen. In cocktailbar 1714 in Schiedam, de jeneverhoofdstad van Nederland, moesten de tien finalisten hun Bobby’s cocktail maken voor de vakjury maken .

De driekoppige vakjury bestond uit Erik Beeftink (winnaar van de nationale én internationale competitie 2019), Ad van der Lee (master distiller van Herman Jansen) en Timo Jansen (gerenommeerd bartender, onder andere bekend van cocktailbar Flying Dutchmen). De juryleden letten op originaliteit, presentatie, de smaakbalans én het verhaal achter de cocktail. 

Bobby's Sly Grin

Alex kwam als beste uit de bus. Hij maakte zijn Bobby’s Sly Grin: een sour cocktail met Bobby’s Gin, citroen, eigeel, prosecco, komkommerwater en zout en peper. De jury vond Alex Danger de terechte winnaar vanwege zijn ijzersterke presentatie met een goed verhaal. Daarnaast had zijn cocktail de perfecte smaakbalans.

De cocktail van Alex Danger is geïnspireerd op een van de regels van de competitie: de deelnemers mochten (naast Bobby’s Gin of Jenever) alleen ingrediënten gebruiken die verkrijgbaar zijn in de supermarkt. “Ik vind boodschappen doen al leuk sinds ik een klein jongetje was en voor deze wedstrijd kon ik hier creatief mee aan de slag. Deze regel zorgt ervoor dat iedereen mijn cocktail thuis kan maken en dat vind ik heel tof.” Zijn cocktail Bobby’s Sly Grin heeft zijn naam te danken aan de verloofde van Alex. “Zij proeft thuis al mijn creaties en toen ze een slokje nam van deze cocktail, kreeg ze gelijk een geheimzinnige grijns op haar gezicht.”

Internationale finale

Met de winst kwalificeert Alex zich voor de internationale finale van Bobby’s Cocktail Competition. Hier nemen in januari de beste bartenders uit heel Europa het tegen elkaar op. De winnaar ontvangt een ticket voor de bar & spirit beurs Bar Convent Berlin in Duitsland. Hier mag hij of zij de winnende cocktail aan de gehele cocktailindustrie presenteren en deelnemen aan een guest shift bij een van de toonaangevende cocktailbarren van Berlijn.  

“Ik had echt niet verwacht dat ik zou winnen en ben natuurlijk superblij!”, vertelt Alex Danger. “Maar eerlijk gezegd ben ik ook best nerveus. Het is niet niks dat ik Nederland mag vertegenwoordigen in de internationale competitie. Ik vind het heel spannend, maar kijk er ook ontzettend naar uit!”

De andere deelnemers aan de wedstrijd waren: Ziggy Zygimantas Valiulis van Vandal Rotterdam, Laura Klimaite van Flying Dutchmen Cocktails in Amsterdam, Oliver Youngman van Mr Mofongo in Groningen, Tamas Palanovics van Leonardo Royal Hotel in Amsterdam, Cecile van Flying Dutchmen Cocktails in Amsterdam, Manolis Anastasiou van The Stockroom in Groningen, Owen Smith van The Gyros Club in Den Haag, Wouter Saarloos van 1714 in Schiedam, en Bobby Patik van The Five Points Bar in Den Haag.

Bobby’s Dry Gin

Bobby’s Dry Gin is een Schiedams gin-merk dat in 2014 is opgericht door Sebastiaan van Bokkel. Met zijn gin houdt hij het familierecept levend dat zijn Molukse grootvader Jacobus ‘Bobby’ Alfons ooit ontwikkelde. Bobby’s Dry Gin is een combinatie van acht Indonesische kruiden en specerijen, zoals kruidnagel, citroengras, kaneel en korianderzaad en deze zijn allemaal apart van elkaar gedistilleerd. Bobby’s Dry Gin wordt gedistilleerd door Herman Jansen en wordt inmiddels in 46 landen verkocht.

Dossiers
Lees ook
‘Koken met drank’

‘Koken met drank’

Vaak krijg ik de vraag wat er nou zo leuk is aan het beroep als bartender. Mijn antwoord is dan altijd dat het geweldig is omdat het zoveel verschillende aspecten omvat. Aan de ene kant ben je net een chef die werkt met ‘liquids’. Je krijgt de kans om klassieke ‘gerechten’ naar bestaand recept na te maken, een eigen twist te geven of om zelf iets totaal...

Strijd om titel beste cocktailshaker ter wereld

Strijd om titel beste cocktailshaker ter wereld

Deze maand wordt bekend wie zich de beste cocktailshaker van de wereld mag noemen. In Schiedam vond dit weekend de eerste ronde van het wereldkampioenschap plaats. De bartenders worden beoordeeld op techniek, presentatie, creativiteit, smaak en balans. De finale is later deze maand in Glasgow.

Kiele Kiele is Brabants Lekkerste Bier 2019

Kiele Kiele is Brabants Lekkerste Bier 2019

Mark van den Boogaard en Thijs Tigchelaar, brouwers van het winnende Chinese rijstbier genaamd Kiele Kiele, mochten dit jaar feest vieren. Ze lieten de Amerikaanse barleywine uit Breda en de dubbelgehopte India Pale Ale uit Aarle-Rixtel net achter zich en sleepten daarmee de eerste plaats binnen.