Alleen Nederlandse wijn bij Wijnwinkel Bob

7 december 2020
Foto: Unsplash

Onlangs opende in Amsterdam Wijnwinkel Bob. Hier liggen uitsluitend wijnen van Nederlandse bodem in de schappen. In het assortiment zitten witte en rode wijn, rosé en mousserende wijnen uit alle twaalf provincies.

Nederlandse wijn is onbekend bij veel wijnliefhebbers. Supermarkten en slijters hebben het product vaak niet of nauwelijks in het assortiment. Samir Doueiri, Roderick Meijer en Richard Dietz - de oprichters van Wijnwinkel Bob - willen hier verandering in aanbrengen. "We willen een podium zijn voor Nederlandse wijnen. Nederlanders denken veelal dat wijn uit Nederland in de hoek van de hobbyboer zit of ze kennen alleen wijnhuis de Apostelhoeve. Terwijl er echt veel mooie wijnen worden gemaakt inmiddels",  vertellen ze aan De Gelderlander.

Beschermde Oorsprongsbenaming

De naam Bob is niet voor niets gekozen. Bob staat voor Beschermde Oorsprongsbenaming. Het is de Nederlandse benaming voor wijn van eigen bodem uit bepaalde gebieden en is vergelijkbaar met AOC voor Franse wijnen, DOC(G) voor Italiaanse en DO(Ca) voor Spaanse. Om een bob aanduiding te krijgen moet de wijn uit een bepaald gebied dat geclassificeerd is voor wijnbouw komen en zijn alle druiven die gebruikt zijn om de wijn te maken afkomstig uit dat geografische gebied.

Ervaring wijnbranche

De ondernemers van Wijnwinkel Bob hebben alledrie ervaring in de wijnbranche. Doueiri richtte in 1997 Karakter Wijnimport op. Meijer is een wijnliefhebber met een achtergrond bij verschillende grote Nederlandse hotelketens en Dietz is de eigenaar van Vindict.

Zeventig Nederlandse wijnen

Samen met wijnsommelier Jan-Jaap Altenburg selecteerden zij zeventig witte en rode wijnen, rosé en mousserende wijnen afkomstig uit alle Nederlandse provincies. In het assortiment zitten onder andere wijnen van wijngaard Colonjes bij Groesbeek, domein de Wijngaardsberg, Raar Saint Remi en Wijngoed Thorn. Het doel is om uiteindelijk honderd Nederlandse wijnen in het assortiment te hebben.

Wijnwinkel Bob

Bron: De Gelderlander / Wijnwinkel Bob

 

Altijd op de hoogte blijven?