Axial Vinos: Spaanse wijn met een Nederlands tintje

20 oktober 2020

Twintig jaar geleden vertrok de Nederlandse familie Geirnaerdt – van Ekeris naar Spanje om hun droom na te jagen: zelf wijn maken. Nu zijn ze eigenaar van drie wijnhuizen en zijn hun wijnen sinds 2020 ook in Nederland verkrijgbaar.

Louis en Eugenie Geirnaerdt – van Ekeris werkten eerst een aantal jaren in de Spaanse wijnwereld. Ze namen twee wijnhuizen over waar zij al langer mee samenwerkten. In 2011 Pagos del Moncayo in Campo de Borja en in 2013 La Casa de Lúculo in Navarra. In 2016 stichtten ze hun eigen wijnhuis Bodem Bodegas.  In alle wijnhuizen speelt de garnachadruif, die het erg goed doet in het Spaanse klimaat, een grote rol.

Pagos del Moncayo

In Pagos del Moncayo wordt aan ‘slow winemaking’ gedaan. De productie is volledig ambachtelijk; handmatige pluk, maceratie in open vaten en traditioneel druivenstampen. Door deze duurzame aanpak hebben ze de erkenning van lage emissie wijnhuis ontvangen van Eco-Prowine. De uitzonderlijke Prados wijnen worden gemaakt van garnacha en syrah.

La Casa de Lúculo

La Casa de Lúculo is biologisch gecertificeerd en maakt natuurlijke garnachawijnen van oude stokken in Navarra. Aan het roer staat een vrouwelijke wijnmaker en ook in zowel productie als directie werken voornamelijk vrouwen. La Casa de Lúculo is gestart als project om oude wijnstokken te herstellen maar heeft inmiddels als doel om wijnen uit Navarra naar een nieuw niveau te tillen. De droom van een van de grond af opgebouwd wijnhuis bleef bestaan.

Bodem Bodegas

Het duurzame wijnhuis Bodem Bodegas ligt in Cariñena, de geboortegrond van de garnachadruif. Het wijnhuis draait volledig op zonne-energie en elke handeling uitgevoerd in de wijngaarden tot aan de keuze voor de wijnfles is geijkt op 'CO2-reductie'. De wijngaarden van Bodem, gelegen in D.O.P. Cariñena zijn de perfecte omgeving voor de garnachadruif. Het droge klimaat, veel zon en de ruige bodems met precies genoeg mineralen van het Algairén-gebergte zijn precies wat de garnachadruif nodig heeft om hier te floreren. Dat terroir en bodem een belangrijke rol spelen blijkt wel uit de directe verwijzing van Bodem Bodegas naar het Nederlandse woord bodem. Ook het vlaggenschip van dit wijnhuis ‘Las Margas’ betekent letterlijk mergel, ook weer een verwijzing naar de belangrijke rol van de bodem.

Bordeaux Agri Science

Sinds 2019 werkt het wijnhuis Bodem samen met Bordeaux Agri Science (Universiteit van Bordeaux), die onderzoek doet naar het terroir in de Sierra Algairén regio en de impact op de garnachadruif. Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen gaande: voor een nieuwe rode wijn zijn er vijf plots geselecteerd en ook voor nieuwe aanplant wordt het beste terroir geselecteerd. Daarnaast heeft dit jaar de eerste oogst van de garnacha blanca plaatsgevonden. Als alles goed gaat komt er volgend jaar ook een witte Las Margas op de markt.

Garnachaspecialisten

Alle wijnhuizen hebben een eigen verhaal en stijl. De gemene deler is de garnachadruif, die vind je bij alle drie de wijnhuizen veelvuldig terug. Garnacha doet het zeer goed in het Spaanse klimaat en heeft een enorme potentie in dit gebied. De familie heeft inmiddels zoveel ervaring met deze druif dat zij zich met trots ‘garnachaspecialisten’ noemen en de slogan ‘mastering garnacha’ hanteren. De focus ligt niet alleen op garnachawijnen. Axial Vinos produceert ook wijnen gemaakt van 100% Syrah en diverse rode blends.

Webshop

De wijnen vinden wereldwijd hun afzet via de Spaanse onderneming van de familie: Axial Vinos en zijn veelvuldig bekroond door vooraanstaande wijncritici zoals Robert Parker en James Suckling. De wijnen worden over de hele wereld verkocht. Sinds 2020 zijn de wijnen van Axial Vinos via de webshop ook voor de Nederlandse consument verkrijgbaar.

 

Altijd op de hoogte blijven?