Belasting bier gaat in 2023 omhoog

11 juli 2022 Redactie BeverageNL
Foto: Pixabay

In 2023 gaat de consument meer betalen voor bier. Het kabinet is van plan om de belasting op bier te verhogen. Deze verhoging geldt ook voor alcoholvrij bier. Dat melden staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en zijn collega Marnix van Rij van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.

In het Coalitieakkoord heeft het kabinet afgesproken om vanaf 1 januari 2023 de frisdrankbelasting en het minimumtarief op bier te verhogen. Er was nog discussie of alcoholvrij bier hier ook onder zou vallen, aangezien dit “een beter alternatief zou zijn dan alcoholhoudend bier”.

Het kabinet heeft besloten dat ook het tarief op alcoholvrijbier omhoog gaat. “Bier zonder of met weinig alcohol is vergelijkbaar met een niet-alcoholische frisdrank en bevat ook calorieën. Daarom acht het kabinet het niet gepast om alcoholvrij bier uit te zonderen van de tariefverhoging en behoudt het kabinet de koppeling van het accijnstarief op bier met de frisdrankbelasting.”

In de brief informeren de staatssecretarissen Van Ooijen en Van Rij van Financiën de Tweede Kamer ook over de aanpak en planning van de onderzoeken naar de btw-verlaging op groente en fruit en een belasting op suiker.

Geen nieuws meer missen van More than Drinks? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?