Belastingdienst: “Bereid je als eenmanszaak voor op nieuw btw-identificatienummer”

12 november 2019

Eenmanszaken krijgen een nieuw btw-identificatienummer. Hierover ontvingen zij in oktober een brief van de Belastingdienst. De dienst adviseert deze ondernemers om zich tijdig voor te bereiden op deze verandering. 

Het nieuwe btw-identificatienummer is een unieke, willekeurige cijferreeks, waar het Burger Service Nummer (BSN) van de ondernemers met een eenmanszaak niet in is verwerkt. “Met het nieuwe btw-id kunnen we de privacy van ondernemers beter waarborgen,” zegt Marcel Pieters namens de Belastingdienst.

Om zich als btw-plichtig te identificeren bij zakenrelaties moeten ondernemers met een eenmanszaak vanaf 1 januari 2020 hun btw-id op facturen en hun website vermelden. Pieters: “Dat kan pas vanaf het nieuwe jaar. Maar we wilden ondernemers de tijd geven om zich te kunnen voorbereiden. Dat betekent dat ondernemers tot eind dit jaar hun huidige btw-nummer gebruiken.”

Om de overgang naar het nieuwe btw-id op 1 januari soepel te laten verlopen, heeft de Belastingdienst een paar tips.

  • Informeer je boekhouder, klanten en leveranciers over je nieuwe btw-id. Denk hierbij ook aan je (internationale) leveranciers en klanten. Ook als je via een intermediair producten levert of diensten verleent die zij voor jou factureren (self billing of reverse billing), is het belangrijk dat zij jouw nieuwe btw-id gebruiken vanaf 1 januari.
  • Zet alvast je digitale factuurformat 2020 met het nieuwe btw-id klaar.
  • Zet een herinnering in je agenda om op 1 januari 2020 je nieuwe btw-id op je website te plaatsen.

“Wie zich goed voorbereidt, is er zeker van dat zijn eenmanszaak aan de wettelijke factuureisen voldoet op de overgangsdatum”, vertelt Pieters. “Maar let op: voer de wijzigingen niet vóór 1 januari 2020 door. Want dan voldoe je in het vierde kwartaal van 2019 niet aan de eisen.”

Eenmanszaken gebruiken het nieuwe btw-id voor zakelijke contacten en voor handel binnen en buiten de EU. “Als je zakendoet met leveranciers uit andere EU-landen is het extra belangrijk om je nieuwe btw-id aan hen door te geven. Op hun facturen aan jou gebruiken zij nu nog je btw-nummer. In 2020 moeten zij jouw btw-id op de factuur aan jou zetten,” aldus Pieters. Leveranciers en klanten kunnen vanaf 1 januari 2020 hun onderneming onder het nieuwe btw-id vinden in het VIES.

Door nieuwe wetgeving vanaf 1 januari 2020 is de vermelding van het nieuwe btw-id op de factuur en opgaaf intracommunautaire prestaties nog belangrijker. Uw buitenlandse leverancier kan namelijk zijn btw-vrijstelling (in Nederland nultarief) verliezen.

Ga voor meer informatie over het nieuwe btw-id naar: belastingdienst.nl/btw-id. Of bezoek het communicatieplatform https://bdcommunicatie.pleio.nl/ voor o.a. artikelen en beeldmateriaal.

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?