Beleggen in wijngaarden

12 oktober 2020
Foto: Pixabay

De Belgische ondernemers Marc Spiessens en Mark Schiettekat zijn een nieuw beleggingsfonds begonnen, The Vineyard Fund. Dit fonds investeert ook in wijn, maar vooral in wijngaarden. Van wijngaard tot wijn, from vine to wine. Dat meldt De Tijd

The Vineyard Fund onderscheidt zich van andere wijnfondsen omdat het niet alleen investeert in wijn. Het doel van het fonds is om wijndomeinen voordelig te kopen, te verbeteren en uit te breiden, en de wijn grotendeels zelf te distribueren. 

Winstgevend

Het fonds is een idee van Marc Spiessens en Mark Schiettekat. Spiessens heeft veel ervaring met het oprichten van fondsen, terwijl Schiettekat een belangrijke Belgische wijnhandelaar is en eigenaar van wijnagentuur Le Wine. Volgens Schiettekat is het "veel winstgevender om zelf naar ondergewaardeerde wijndomeinen te zoeken, die op te schalen, te verbeteren en de wijn te verkopen dan wijn aan te kopen en door te verkopen." Dat vertellen ze aan De Tijd.

Lange termijn

Het fonds is gericht op de lange termijn. De investeerders kunnen de eerste drie jaar niet verkopen. Die eerste jaren wordt vooral geïnvesteerd in de domeinen. Ze verwachten winst te maken met de verkoop van wijnen en de stijgende waarde van de grond van de domeinen. 

Spanje en Portugal

Voor het fonds willen de mannen domeinen die ze kunnen kopen voor maximaal 50 procent van de normale waarde. De domeinen moeten minimaal 40 hectare groot zijn en de mogelijkheid hebben om uit te breiden door omliggende wijngaarden op te kopen. In eerste instantie richten ze zich Spanje en Portugal. "De grond is er nog heel betaalbaar, met vaak oude interessante wijnstokken. Vaak zijn de opvolgingsproblemen er groot. En er zijn voldoende ervaren arbeidskrachten als het om een goed project gaat", aldus Schiettekat in De Tijd.

Bron: De Tijd

Altijd op de hoogte blijven?