Belgen drinken minder pintjes, maar meer speciaalbier en 0.0%

  • Bierconsumptie België Foto: Miguel Discart, 'Brugse Zot en andere speciaalbieren', Flickr
  • Belgen drinken niet minder, maar ander bier dan voorheen, noteert Het Laatste Nieuws op uit de mond van Jean-Louis Van de Perre, de voorzitter van de Belgische Brouwers. “Terwijl ze vroeger snel twee, drie pintjes dronken, gaan ze nu voor één trappist, een abdijbier of een streekbiertje in een gezellig kader, ‘op het gemak’.”

Het is niet alleen deze verandering in drinkgedrag die de pilsconsumptie heeft doen afnemen, van 13 miljoen hectoliter in de jaren '80, via 10,2 miljoen 20 jaar geleden, tot 7,5 miljoen nu. De Belg is ook meer alcoholvrij bier gaan innemen. Het aandeel 0.0%-bier bedraagt inmiddels 5%, een verdubbeling in 2 jaar schrijft De Standaard. Er komt zelfs een alcoholvrije variant van het populaire Brugse Zot.

Jongeren en automobilisten stappen gemakkelijker over op alcoholvrij bier dan oudere pilsdrinkers. "Het heeft lang geduurd in België, langer dan in andere landen," zegt Van de Perre in De Morgen. Niet alleen het binnenlands verbruik, ook de export van Belgische speciaalbieren neemt sterk toe.

Bron: Foodlog

Dossiers
Lees ook
More Than Drinks Inspirations! verplaatst naar 12 en 13 september 2021

More Than Drinks Inspirations! verplaatst naar 12 en 13 september 2021

Vanwege de coronacrisis verschuift de Drankenbeurs More than Drinks Inspirations! naar 2021. Dat heeft organisator Alea Publishers, uitgever van onder andere More than Drinks! besloten na een rondgang in de drankenbranche. "We horen van steeds meer partijen dat ze het in deze situatie zowel financieel als organisatorisch niet verstandig vinden om mee...

Palm bracht Swinkels (Bavaria) niet wat het hoopte

Palm bracht Swinkels (Bavaria) niet wat het hoopte

Een verslikking, zo noemt het Belgische weekblad Trends de overname van de Belgische brouwerij Palm door Swinkels Family Brewers. De gewenste resultaten van vooral Palm bleven de afgelopen vier jaar uit. Swinkels, dat tot 2018 Bavaria heette, waardeert de Belgische tak af en leed daardoor vorig jaar een nettoverlies van €5,3 miljoen.

Nieuwe datum Bier. Amsterdam, stad van bier en brouwers

Nieuwe datum Bier. Amsterdam, stad van bier en brouwers

Op 9 april zou de tentoonstelling Bier. Amsterdam, stad van bier en brouwers openen in het Amsterdam Museum, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Nu is er een nieuwe datum voor deze tentoonstelling over de geschiedenis van bier in Amsterdam. Van 10 juli tot en met 1 november 2020 is de tentoonstelling te bezichtigen.