Belgen drinken minder pintjes, maar meer speciaalbier en 0.0%

25 juni 2018
  • Bierconsumptie België Foto: Flickr* Foto: Miguel Discart, 'Brugse Zot en andere speciaalbieren', Flickr
  • Belgen drinken niet minder, maar ander bier dan voorheen, noteert Het Laatste Nieuws op uit de mond van Jean-Louis Van de Perre, de voorzitter van de Belgische Brouwers. “Terwijl ze vroeger snel twee, drie pintjes dronken, gaan ze nu voor één trappist, een abdijbier of een streekbiertje in een gezellig kader, ‘op het gemak’.”

Het is niet alleen deze verandering in drinkgedrag die de pilsconsumptie heeft doen afnemen, van 13 miljoen hectoliter in de jaren '80, via 10,2 miljoen 20 jaar geleden, tot 7,5 miljoen nu. De Belg is ook meer alcoholvrij bier gaan innemen. Het aandeel 0.0%-bier bedraagt inmiddels 5%, een verdubbeling in 2 jaar schrijft De Standaard. Er komt zelfs een alcoholvrije variant van het populaire Brugse Zot.

Jongeren en automobilisten stappen gemakkelijker over op alcoholvrij bier dan oudere pilsdrinkers. "Het heeft lang geduurd in België, langer dan in andere landen," zegt Van de Perre in De Morgen. Niet alleen het binnenlands verbruik, ook de export van Belgische speciaalbieren neemt sterk toe.

Bron: Foodlog

Altijd op de hoogte blijven?