Bier van kerstboomnaalden

Bier van kerstboomnaalden Foto: Facebook Lowlander Beer

De Amsterdamse bierbrouwer Frederik Kampman is op zoek naar kerstbomen. Hij verwerkt de naalden namelijk in een winter-IPA. Dat meldt de Telegraaf. Vorig jaar kocht de brouwer de naalden nog in, dit jaar doet hij aan 'kerstwildpluk' op straat. Kampman, die vanuit de Kinkerbuurt werkt, heeft 600 kilo (onbespoten) naalden nodig voor zijn winterbier. Lowlander Beer brouwt vaker bier met specerijen en kruiden.

Volgens Kampman zijn de naalden van kerstbomen goed te gebruiken voor de smaak en aroma’s van het bier. Dat werkt natuurlijk ook onderscheidend en daarom commercieel gunstig in de biermarkt. Onlangs berichtten we over de combinatie geloof en Trappistenbier; de monniken die het brouwen vertellen dat ze zelfs overwegen 'uit geloofsoverwegingen' (de hemelse opdracht om duurzaam te zijn) overwegen om ook hun urine te zuiveren zodat ze het water als grondstof voor hun bier kunnen hergebruiken.

Kerstboomverbrandingen zijn overigens om nog meer redenen dan alleen al de milieuvervuiling zonde, schrijft Knack. Naalden composteren traag in vergelijking met bladeren en stoten grote hoeveelheden broeikasgassen uit. Ook zijn ze door hun harsachtige samenstelling weinig geschikt als te verbranden biomassa.

Reden voor Cynthia Kartey, promovenda bio-ingeneering aan de Universiteit van Sheffield, om uit te zoeken of de naalden van afgedankte kerstbomen op andere manieren hergebruikt kunnen worden. Haar onderzoek richtte zich op de afbraak van complexe chemische structuren in eenvoudiger, waardevolle componenten voor de industrie. Met behulp van hitte en goedkope hulpstoffen als glycerol slaagde ze erin om de naalden af te breken tot een bio-olie die glucose, azijnzuur en fenolen bevat. Componenten die goed te gebruiken zijn in verschillende industrieën, onder meer als zoetstof en toevoeging aan verf. Het vaste bijproduct was biochar, een koolstofproduct dat als bodemverbeteraar toepassing vindt. Er zijn dus nuttiger toepassingen dan bier denkbaar.

Bron: Foodlog

Dossiers
Lees ook
More Than Drinks Inspirations! verplaatst naar 12 en 13 september 2021

More Than Drinks Inspirations! verplaatst naar 12 en 13 september 2021

Vanwege de coronacrisis verschuift de Drankenbeurs More than Drinks Inspirations! naar 2021. Dat heeft organisator Alea Publishers, uitgever van onder andere More than Drinks! besloten na een rondgang in de drankenbranche. "We horen van steeds meer partijen dat ze het in deze situatie zowel financieel als organisatorisch niet verstandig vinden om mee...

Palm bracht Swinkels (Bavaria) niet wat het hoopte

Palm bracht Swinkels (Bavaria) niet wat het hoopte

Een verslikking, zo noemt het Belgische weekblad Trends de overname van de Belgische brouwerij Palm door Swinkels Family Brewers. De gewenste resultaten van vooral Palm bleven de afgelopen vier jaar uit. Swinkels, dat tot 2018 Bavaria heette, waardeert de Belgische tak af en leed daardoor vorig jaar een nettoverlies van €5,3 miljoen.

Bavaria brengt Bavaria IPA 6% op de markt

Bavaria brengt Bavaria IPA 6% op de markt

Bavaria introduceerde in 2019 Bavaria 0.0% IPA. Nu brengt de brouwer uit Lieshout ook een alcoholhoudende variant op de markt, Bavaria IPA 6%. Hiermee wil Bavaria inspelen op de groeiende vraag naar speciaalbier.