Bierbrouwerij AB InBev neemt elektrische tankbierwagen in gebruik

23 april 2021 Redactie BeverageNL

Bierbrouwerij AB InBev wil de horeca CO2-neutraal beleveren en neemt hiervoor een elektrische tankbierwagen in gebruik. De vrachtwagen met Bud merkuitstraling gaat rijden vanuit de Dommelsche Bierbrouwerij, waar de infrastructuur voor elektrisch biertransport is opgebouwd.

De vrachtwagen (Emoss) gaat met name de horeca in Brabant voorzien van vers bier. De ambitie van AB InBev is om alle horeca in Nederland binnen enkele jaren met elektrische vrachtwagen te beleveren. Daarom bekijkt de brouwer de mogelijkheden met andere (proto)types.

De afgelopen jaren investeerde AB InBev in een moderne en duurzame vloot, zoals ‘Liquid Natural Gas’ (LNG) trucks. Daarnaast brouwt de brouwer het bier in Nederland met 100 procent hernieuwbare elektriciteit. Met de investeringen in elektrische transport zet Bierbrouwerij AB InBev nieuwe stappen om haar 2025 duurzaamheidsdoelstelling voor CO2 reductie te bereiken.

Michele van Spilbeeck, Horecadirecteur Bierbrouwerij AB InBev: “We zijn blij dat we na een lange periode van testen in de week van ‘World Earth Day’ de eerste elektrische tankbierwagen in gebruik nemen. Met name de nog beperkte actieradius van elektrisch vrachttransport is een uitdaging, zeker in combinatie met het relatief hoge gewicht van bier. Maar ons doel is de CO2 footprint in onze hele keten verder te minimaliseren, investeren in emissievrij transport is daarbij een belangrijke pijler. Op dit moment hebben we al 4 LNG tankbier trucks rondrijden en in mei nemen we nog twee nieuwe LNG trucks in gebruik. Met de investeringen in elektrisch transport zetten we de volgende stap qua CO2 reductie. Deze investeringen hadden we al voor COVID-19 in gang gezet en hiermee gaan we door. We vinden het belangrijk te pionieren om de ontwikkeling aan te jagen, want de technologische ontwikkeling kan en moet sneller. Ook zijn we met onze logistieke partners andere vormen van logistiek voor belevering van binnensteden aan het onderzoeken, zoals hubs rond steden met focus op elektrisch transport. Want met name in binnensteden is er grote vraag naar zo schoon en stil mogelijke belevering.” 

Ze vervolgt: “De Emoss elektrische vrachtwagen is stil, stoot geen CO2 per rit uit en zal rijden vanuit de Dommelsche Bierbrouwerij. De actieradius is maximaal 180 km. We zijn ook volop met onze logistieke partners in gesprek om ook groothandels en supermarkten nog schoner en stiller te kunnen beleveren via elektrisch transport. Met deze eerste elektrische vrachtwagen voor de horeca willen we ervaring opdoen om onze infrastructuur en logistiek voor elektrisch transport te kunnen opschalen naar andere regio’s in Nederland. Want onze bieren worden al voor 100% gebrouwen met hernieuwbare elektriciteit en op basis van biogas dat we zelf opwekken uit afvalwater. Het is nu tijd om de volgende stappen in onze transport en in de keten te zetten.”

Altijd op de hoogte blijven?