Bierfraudeurs uit Nijkerk worden berecht

10 april 2019

cheers-839865_1920 Bron: Pixabay Afbeelding: Pixabay

Morgen staat een echtpaar uit Nijkerk voor de rechter voor bierfraude. Zij worden ervan verdacht dat ze fusten vulden met merkloos bier, en deze doorverkochten als bier van Heineken, Grolsch en Amstel. De bierproducenten zeggen dat ze hierdoor miljoenen euro’s schade hebben geleden.

Vanuit hun autowasstraat in Nijkerk pleegde het echtpaar de bierfraude. In een van hun bedrijfspanden hadden ze een professionele hervulinstallatie staan. Daar vulden ze lege vaten met bier wat de helft goedkoper was dan het bier van de merken waarvoor het verkocht werd. Om caféhouders en kroegbazen te overtuigen van de echtheid kocht het echtpaar stickers en labels van de bekende biermerken. Het echtpaar wordt door deze handelingen verdacht van merkenfraude en komt morgen voor de strafrechter.

Inval FIOD

Tijdens een inval van de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) eind juni 2017 werd het echtpaar opgepakt. Het duo heeft tussen eind 2015 en begin 2017 duizenden fusten gevuld met goedkoop, merkloos bier en dit verkocht als Heineken, Grolsch of Amstel. Het koppel geeft toe dat ze fout bier hebben verhandeld, maar er zouden volgens hen maximaal 2345 fusten zijn verkocht. Vorige maand oordeelde de rechter dat het echtpaar een boete van 200.000 euro moet betalen. Een andere rechter bekijkt morgen de precieze schade die de zaak heeft aangericht. Daardoor kan de boete nog oplopen. Heineken eiste eerder een schadevergoeding van 1 miljoen euro.

Onderzoek

De fraude kwam aan het licht toen caféhouders naar Heineken en Amstel stapten. Zij merkten dat het bier uit de geleverde fusten anders smaakte dan ze gewend waren. In de zomer van 2016 begon Heineken een onderzoek naar de kwaliteitsafwijkingen. Ook Grolsch kwam op een soortgelijke manier achter de fraude. In 2017, tijdens de carnaval, stapten kroegbazen naar de producent omdat ze de fusten niet vertrouwden. Na onderzoek bleek het ook hier te gaan om fusten merkloos bier uit Nijkerk.

Altijd op de hoogte blijven?