Bierkenners zoeken de beste kopstoot

More than Drinks_kopstootje Honderd bierkenners gingen 8 oktober op zoek naar de ultieme kopstoot, de klassieke combinatie van een biertje met een borrel. Hiervoor konden ze kiezen tussen 1100 Nederlandse bieren en 4 soorten genever van Bols. De winnende combinatie werd Zeer Oude Genever met Weizenbier.

Bier en genever

Lucas Bols organiseerde dit bier genever pairing-event in museum Kromhout in Amsterdam. Volgens de organisators gingen alle bieren goed samen met een van de vier geneversoorten. Dit waren Jonge Graangenever, Zeer Oude Genever, 2 en 6 jaar gerijpte Genever (Corenwyn). Er zijn veel overeenkomsten in de productie en de smaak van bier en genever. Beide dranken hebben graan als belangrijkste basisingrediënt en gebruiken kruiden zoals hop voor de smaak. Vanwege deze overeenkomst worden bier en genever al sinds de 17e eeuw vaak naast elkaar gebrouwen.

Door bier en genever samen te drinken komen de ingrediënten beter tot hun recht en ontstaan er nieuwe smaken. Meester distillateur Piet van Leijenhorst: "Het unieke Lucas Bols moutdistillaat en kruidenbuiltje van onze genevers in combinatie met de verschillende bieren versterken elkaar en brengen nieuwe smaaksensaties tot leven. De testers moesten de balans zoeken in de pairing en zichzelf uitdagen om contrasterende smaken te zoeken die elkaar kunnen complimenteren".

Smaakcombinatie

In de winnende combinatie van Zeer Oude Genever met Weizenbier bracht het moutige van de genever een subtiele banaansmaak naar boven in Weizen. De kenners waren ook de spreken over andere combinaties. Zo gingen de Jonge Graangenever en pils goed samen vanwege de lichte, frisse smaak met een hint van citrus. Een andere geprezen combinatie was bockbier met 6 jaar oude Corenwyn. Hier waren door de hints van vanille in de Corenwyn de chocoladetonen van het bier goed te proeven.

Kopstoot

De combinatie van bier en genever bestaat allang, maar pas sinds halverwege de vorige eeuw wordt dit een kopstoot genoemd. Volgens historisch onderzoeker Ton Vermeulen gebruikten zeevaarders de term ‘kopstoot’ als eerbetoon aan de legendarische Rotterdamse bokser Bep van Klaveren. Hij gaf met zijn linker een uppercut en dan met zijn rechter een stoot op de kaak: oftewel een dubbele kopstoot.

Volgens een andere uitleg verwijst de kopstoot naar het stoten van je hoofd tegen het bierglas, als je op traditionele wijze voorover buigt om de kop van het geneverglas af te slurpen. Dit deed men om geen druppel te morsen, want de Nederlander wilde immers zoveel mogelijk waar voor zijn geld.

 
Dossiers
Lees ook
Grolsch verlengt samenwerking met Evenementenhal en met Military Boekelo-Enschede

Grolsch verlengt samenwerking met Evenementenhal en met Military Boekelo-Enschede

Koninklijke Grolsch verlengt de samenwerking met Evenementenhal (locaties Hardenberg en Gorinchem), onderdeel van Easyfairs Nederland. Ook gaat de bierbrouwer door met de samenwerking met Military Boekelo-Enschede. Met beide organisaties sloot Grolsch een nieuwe meerjarige overeenkomst.

Bier van afgedankte ontbijtgranen

Bier van afgedankte ontbijtgranen

Ontbijtgranenproducent Kellogg komt in Engeland met bier van afval, schrijft FoodBev. Als je hip bier kunt brouwen met regenwater, oud brood en aardappelschillen, zoals sommige brouwers doen, dan moet dat ook kunnen met onze resten, zullen ze bij Kellogg gedacht hebben.

Koud bier bestellen via Google Assistant

Koud bier bestellen via Google Assistant

Heineken breidt de bezorgdienst Heineken NOW uit. Onder de naam Drinkies by Heineken bezorgt de brouwer voortaan bier door heel Nederland. Daarnaast kunnen klanten in Amsterdam binnenkort drank en hapjes via Google Assistant.