Biermarkt krijgt ook in januari een harde klap

bier tappen_unsplash

Foto: Unsplash

De coronacrisis heeft een negatief effect op de bierverkoop. Sinds de lockdown van oktober 2020 daalden de verkopen. Dat geldt ook voor januari 2021. Deze maand daalde totale bierverkoop met 30 procent en in de horeca met 92 procent. "De enorme daling van de bierverkoop in de horeca laat nog een keer zien hoe ingrijpend de horecasector wordt getroffen door de COVID-maatregelen", zegt Lucie Wigboldus, directeur van Nederlandse Brouwers.

Januari 2021 is de op een na slechtste maand sinds de eerste lockdown in maart 2020. Naast de bierverkoop in de horeca liet ook de thuisconsumptie een lichte daling van 0,6 procent zien. De afgelopen maanden lag deze steeds iets hoger dan het voorgaande jaar.

Zwaar getroffen horeca

De horeca is een van de zwaarst getroffen bedrijfstakken van de coronacrisis die nu bijna een jaar duurt. Volgens de CBS-Conjunctuurenquête verwacht een op de zeven horecaondernemers het nog maar twee maanden te kunnen volhouden. Wigboldus: "Als deze verwachtingen werkelijkheid worden is dat dramatisch voor de betreffende horecaondernemers, hun gezinnen en hun medewerkers. En natuurlijk voor de samenleving. We verlangen er allemaal naar om weer samen te komen en ons sociale leven weer op te pakken. Het verdwijnen van veel horecazaken zal ook voor leegstand zorgen in binnensteden en dorpen en raakt daarmee de aantrekkelijkheid en het vestigingsklimaat. Het raakt velen. Het duurt te lang. Er is snel perspectief nodig."

KHN-routekaart

Nederlandse Brouwers steunt daarom de routekaart van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) als een eerste stap naar het herstel van de sector. "Deze horecaroutekaart wijst volgens ons de weg naar een verantwoorde, gefaseerde en hopelijk spoedige heropening van de horeca. KHN vindt ons dan ook aan hun zijde. Zodra weer versoepelingen mogelijk zijn, hoort de horeca daarbij te zijn", aldus Wigboldus. "De horecasector heeft tijd, ruimte en steun nodig om de ongelooflijke klappen die zij het afgelopen jaar heeft gekregen, te boven te komen. Daarbij moet gedacht worden aan een oplossing voor de uitgestelde belastingen om te voorkomen dat horecaondernemers alsnog de nekslag krijgen. Maar ook kan gedacht worden aan het verruimen van de terrassen voor de komende jaren en het verlagen van de btw voor de horeca. Op het verhogen van belastingen en accijnzen in de komende jaren zit de horeca in deze moeilijke tijd in ieder geval zeker niet te wachten."

Steun van de Nederlandse Brouwers

Wigboldus vertelt dat de brouwers vanaf de eerste lockdown de horeca steunen. "Huren worden (deels) kwijtgescholden in het geval van verhuur door de brouwer, betalingen worden uitgesteld en tank- en fustbier wordt kosteloos retour gehaald. Ook wordt meegedacht over andere financiële oplossingen. Hiermee geven de brouwers invulling aan hun verantwoordelijkheid. Alle brouwers hebben intensief contact met hun horecaondernemers om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Het is in ons aller belang dat de horecasector zo snel mogelijk hersteld. Het is nu de hoogste tijd om ons te richten op een snelle heropening van de horeca."

 

Lees ook
RVO keurt ruim 19.000 TVL-aanvragen goed

RVO keurt ruim 19.000 TVL-aanvragen goed

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft ruim 19.000 aanvragen van de nieuwe Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) goedgekeurd. Deze ondernemers ontvangen deze week het eerste voorschot.

Export Franse wijn daalde in 2020

Export Franse wijn daalde in 2020

2020 was geen goed jaar voor de export van Franse wijnen en sterke dranken. De export daalde met 13,9 procent en bereikte een omzet van 12,1 miljard euro. De oorzaak zoekt de Fédération des Exportateurs de Vins & Spiritueux (FEVS) in de coronacrisis en de Amerikaanse invoerrechten.

Inschrijving bierwedstrijd Nederlands Nieuwe geopend

Inschrijving bierwedstrijd Nederlands Nieuwe geopend

Professionele brouwers kunnen zich inschrijven voor de bierwedstrijd Nederlands Nieuwe. Het Bierburo daagt hen uit om het beste nieuwe bier, Nederlands Nieuwe, te brouwen. De laatste editie van deze wedstrijd vond drie jaar geleden plaats.