Bierverkoop daalt door sluiting van horeca

bier tappen_unsplash

Foto: Unsplash

Vanwege de coronamaatregelen moest de horeca halverwege de maand oktober de deuren sluiten. Dit had een groot effect op de verkoop van bier. De bierverkoop daalde in oktober met 26,7 procent. De afname in de horeca was 85,2 procent lager en de thuisconsumptie groeide met 0,7 procent. Vereniging Nederlandse Brouwers verwacht dat de cijfers van november nog "dramatischer worden".

De cijfers verontrusten Lucie Wigboldus, directeur van de Vereniging Nederlandse Brouwers. "Alleen in maart en april daalde de verkoop sterker. In oktober was de horeca nog een gedeelte van de maand open. En toch zien we deze negatieve cijfers al. Ik houd mijn hart vast voor de maand november."

Coronamaatregelen

De horeca wordt het meeste geraakt door de coronamaatregelen. Volgens de Vereniging Nederlandse Brouwers is een extra financieel steunpakket en een slim plan hoe de horecasector stap voor stap op een veilige manier open kan zijn dan ook noodzakelijk.

Maar ook de brouwers worden hard geraakt door de sluiting van de horeca en de evenementenbranche. “Veel van onze brouwers leveren voor een groot deel aan de horeca. We snappen dat de Coronamaatregelen nodig zijn. Maar het effect op de biermarkt is gigantisch. We hopen maar dat iedereen zich goed aan de maatregelen houdt zodat de horeca snel weer open kan.”

Biermarkt

Sinds het begin van de Coronacrisis daalde de totale biermarkt met 13,5 procent. De verkoop in de horeca is 62,7 procent minder en de thuisconsumptie steeg met 9,1 procent.

Bron: Nederlandse Brouwers

Lees ook
Nieuwe Horecadirecteur Bierbrouwerij AB InBev

Nieuwe Horecadirecteur Bierbrouwerij AB InBev

Bierbrouwerij AB InBev heeft een nieuwe Horecadirecteur. Michele van Spilbeeck volgt 1 maart 2021 Mark Hanssen op, die na meer dan 20 jaar bij de brouwerij een nieuwe uitdaging aangaat. Michele werkt sinds 2013 bij Ab InBev en is een bekend gezicht binnen de Nederlandse horeca.

Gulpener Sterk Rogge Bier Bioproduct 2021

Gulpener Sterk Rogge Bier Bioproduct 2021

Sterk Rogge Bier van Gulpener Bierbrouwerij is het 'Bioproduct van 2021'. Jan-Paul Rutten, directeur van Gulpener Bierbrouwerij reageert blij. "Dit is waanzinnig mooi. Een hele gave prijs. We produceren al vijftien jaar biologische producten in onze brouwerij en dit is de next step."

Verkoop alcoholvrij bier neemt toe

Verkoop alcoholvrij bier neemt toe

Alcoholvrij bier zit in de lift. In 2020 nam de verkoop van alcoholvrij bier toe met 8,5 procent. Dit betekent dat nu één op de veertien gedronken bieren alcoholvrij is. Dat maakt Vereniging Nederlandse Brouwers bekend.