Biologisch sorghum voor brood, bier en pasta

9 augustus 2021
Foto: Bishnu Sarangi/Pixabay

Arjen van Buuren verbouwt biologisch sorghum op zijn akkers. Dit alternatief voor mais is goedkoper voor de boer en beter voor de bodem vertelt de boer in dagblad Tubantia. Het gewas kan verwerkt worden tot brood, bier en pasta. 

Sorghum is een oud graan dat al ongeveer 8.000 jaar verbouwd wordt, met name in warmere gebieden zoals het zuiden van de Verenigde Staten, Azië en Afrika. Het is een eenjarig gewas dat afhankelijk van het ras tussen de 0,6–5 m hoog kan worden. Aan de plant groeien pluimen waar de graankorrels in zitten. "Wij kweken sorghum omdat het beter tegen droogte kan, maar ook omdat het minder stikstof nodig heeft. Qua biomassa is de opbrengst gelijk aan snijmaïs", zegt Van Buuren in Tubantia.

Dit graan wordt in de Verenigde Staten veel gebruikt voor veevoer. Van Buuren wil het gebruiken voor brood, pasta en bier. Hij zoekt voor de pasta nog een partner, maar voor het brood en bier heeft hij al partners gevonden. Voor het brood werkt hij samen met Martin Lammers. Deze bakker maakt sorghumbrood. Dit brood bestaat voor 90 procent uit tarwe en voor 10 procent uit sorghum. Restaurants Villa De Blanckenborgh in Haaksbergen en Hanninkshof in Usselo en hotel Bad Boekelo serveren dit brood aan hun gasten. Bierbrouwerij Borne gaat bier brouwen van het graan.

Bron: Tubantia

 

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?