Biologische wijnboer haalt half miljoen op met crowdfunding

wijn spanje_pixabay

Duurzaamheid staat centraal bij de Nederlandse wijnboer Derrick Neleman. Hij ziet het als zijn missie om de wijnsector te verduurzamen en lokale druivenrassen te redden. Om zijn uitbreidingsplannen mogelijk te maken startte hij een crowdfundingsactie, En met succes. Binnen een dag had hij het half miljoen bij elkaar meldt RTL Nieuws.

Neleman is al twintig jaar actief in de branche. Sinds 2014 produceert Neleman biologische en vegan friendly wijnen van voornamelijk lokale druiven van de eigen Spaanse wijngaard in Valencia. Hij verkoopt en distribueert wijnen naar klanten in Europa en de Benelux, maar ook in nieuwe markten als Azië, Canada, Rusland en Amerika. Hij wil de wijnwereld behoeden voor de negatieve effecten van klimaatverandering en heeft daarom als missie de wijnsector te verduurzamen en lokale druivenrassen te redden. Lokale druiven zijn namelijk goed voor de biodiversiteit, zijn beter bestand tegen klimaatverandering omdat ze al decennia op dezelfde plek staan, groeien op eigen kracht en zijn goed bestand tegen wisselende omstandigheden.

Het half miljoen wat hij ophaalde met de crowdfunding is onderdeel van een investering van twee miljoen. De rest van het geld komt van anonieme Spaanse investeerders. Het geld wil Neleman investeren in productontwikkeling, het vergroten van de voorraden en het werkkapitaal, het uitbreiden van het team en het verbouwen en inrichten van een proeflokaal in Valencia. Daarnaast wil hij een wijngaard van 2,5 hectare met zestigjarige stokken aankopen om te voorkomen dat de buurman deze gaat rooien. Hiermee redt hij de lokale bedreigde druifsoort van Valencia, de verdil.

De investeerders van de crowdfunding verstrekken een lening voor vijf jaar met een nettorente van 5,7 procent. Hiervan krijgen ze 3,2 procent uitgekeerd in geld en 2,5 procent in wijn.

 

Dossiers
Lees ook
Franse regering verhoogt steun wijnsector tot 250 miljoen

Franse regering verhoogt steun wijnsector tot 250 miljoen

De Franse regering maakt 80 miljoen euro vrij om de wijnboeren te steunen. In mei werd al 170 miljoen euro toegezegd aan de zwaar getroffen sector. Hiermee komt de totale staatssteun op 250 miljoen euro. Dit wordt vooral gebruikt om van de onverkochte wijn handgel en biobrandstof te maken.

Zo combineer je wijn en eten

Zo combineer je wijn en eten

Welke wijn kies je bij een visgerecht? En welke wijn drink je bij een vleesgerecht of bij de barbecue? En welke wijn past goed bij een dessert? Met het nieuwe boek Wijnfestijn legt wijnkenner Maarten van den Dries uit welke wijn bij welk gerecht past.

Wijn uit Achterhoek beschermd streekproduct

Wijn uit Achterhoek beschermd streekproduct

Acht wijnen uit de Achterhoek zijn een erkend streekproduct geworden. Dit komt omdat de Europese Commissie de streek rond Winterswijk heeft erkend als wijnregio. De wijnen uit deze streek hebben hierdoor de beschermde oorsprongsbenaming (BOB) gekregen.