Biologische wijnboer haalt half miljoen op met crowdfunding

16 augustus 2019 https://pixabay.com/nl/photos/druiven-wijn-spanje-242044/

Duurzaamheid staat centraal bij de Nederlandse wijnboer Derrick Neleman. Hij ziet het als zijn missie om de wijnsector te verduurzamen en lokale druivenrassen te redden. Om zijn uitbreidingsplannen mogelijk te maken startte hij een crowdfundingsactie, En met succes. Binnen een dag had hij het half miljoen bij elkaar meldt RTL Nieuws.

Neleman is al twintig jaar actief in de branche. Sinds 2014 produceert Neleman biologische en vegan friendly wijnen van voornamelijk lokale druiven van de eigen Spaanse wijngaard in Valencia. Hij verkoopt en distribueert wijnen naar klanten in Europa en de Benelux, maar ook in nieuwe markten als Azië, Canada, Rusland en Amerika. Hij wil de wijnwereld behoeden voor de negatieve effecten van klimaatverandering en heeft daarom als missie de wijnsector te verduurzamen en lokale druivenrassen te redden. Lokale druiven zijn namelijk goed voor de biodiversiteit, zijn beter bestand tegen klimaatverandering omdat ze al decennia op dezelfde plek staan, groeien op eigen kracht en zijn goed bestand tegen wisselende omstandigheden.

Het half miljoen wat hij ophaalde met de crowdfunding is onderdeel van een investering van twee miljoen. De rest van het geld komt van anonieme Spaanse investeerders. Het geld wil Neleman investeren in productontwikkeling, het vergroten van de voorraden en het werkkapitaal, het uitbreiden van het team en het verbouwen en inrichten van een proeflokaal in Valencia. Daarnaast wil hij een wijngaard van 2,5 hectare met zestigjarige stokken aankopen om te voorkomen dat de buurman deze gaat rooien. Hiermee redt hij de lokale bedreigde druifsoort van Valencia, de verdil.

De investeerders van de crowdfunding verstrekken een lening voor vijf jaar met een nettorente van 5,7 procent. Hiervan krijgen ze 3,2 procent uitgekeerd in geld en 2,5 procent in wijn.

 

Altijd op de hoogte blijven?