BOA-Platform - Samenwerking in handhaving

7 december 2020

Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) zijn belast met de handhaving van de Drank- en Horecawet (DHW) en van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19.

Toch lopen BOA’s in de samenwerking met elkaar, de politie, gemeenten en andere ketenpartners nogal eens tegen onduidelijkheden aan. Om dit soort vraagstukken vanuit de setting van een netwerk te bespreken én om alle partners - die betrokken zijn bij het werk van toezichthouders en handhavers - te verenigen, is in 2015 het BOA-Platform opgericht.

Binnen het BOA-Platform worden ontwikkelingen en knelpunten benoemd en oplossingen verkend. Deze leiden uiteindelijk tot adviezen die worden neergelegd bij besluitvormende partijen. Het BOA-Platform is geen zelfstandig besluitvormend orgaan; het wil op landelijk strategisch niveau zorgen voor betere afstemming, samenwerking op het terrein van Handhaving, Toezicht en Veiligheid.

Aan het BOA-Platform nemen onder andere het Ministerie van Justitie en Veiligheid, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), Nationale Politie, Openbaar Ministerie (OM) en De Nederlandse Vereniging voor Drank- en Horecawet Inspecteurs (NVDI) deel.

Het hoofddoel NVDI is om publiekelijk op te komen voor het belang, de prestaties en de mogelijkheden van BOA’s specifiek belast met toezicht op de Drank- en Horecawet (DHW), DHW inspecteurs/toezichthouders. Meer specifiek betekent dit dat de vereniging zich inzet (in volgorde):

  1. Om mogelijkheden te creëren waarin DHW inspecteurs elkaar kunnen ontmoeten, vakinhoudelijke informatie en ervaringen uitwisselen en op de hoogte blijven van ontwikkelingen in het werkveld.
  2. Om ontbrekende middelen, ontbrekende bevoegdheden en andere struikelblokken te identificeren en op te lossen.
  3. Om een eenduidige handhaving in Nederland te bewerkstelligen (met behoud van lokaal maatwerk), dat duidelijkheid schept voor gemeenten en ondernemers en een waterbedeffect tussen gemeenten voorkomt.
  4. Om efficiënt en effectief toezicht te promoten en richtlijnen en methoden te ontwikkelen voor effectief toezicht op de DHW, op basis van kennis en goede praktijkvoorbeelden.

De NVDI is een initiatief is van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Stichting Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP).

Wanneer er bij de SlijtersUnie aanwijzingen bestaan dat aspecten van handhaving van de DHW structureel door BOA’s verkeerd worden opgepakt is het BOA-platform een voor de hand liggende gesprekspartner hierover. Jammer genoeg is echter vaak geen sprake van onwetendheid bij BOA’s over uitleg van de  DHW, maar wél van politieke onwil bij gemeenten om handhaving op dit gebied prioriteit te verlenen.

Dit is een bericht van de Koninklijke SlijtersUnie uit Klare Taal. Lees hier de meest recente uitgave van Klare Taal nummer 148.

Altijd op de hoogte blijven?