Brouwerij De 3 Horne wil druivenbier maken

29 augustus 2019

De Brouwerij De 3 Horne wil een nieuw lokaal speciaal bier maken. De basis zijn lokale druiven. Daarom roept de brouwer inwoners van de gemeente Loon op Zand op om hun druivenoogst naar de brouwerij te brengen. Dat meldt het Brabants Dagblad.

De brouwers Sjef Groothuis en Eric Michgelsen hebben 1.000 kilo druiven nodig voor het speciaalbier. Inwoners kunnen daarom hun druiven, zowel wit als rood, bij hen inleveren. Voor iedere 10 kilo ontvangen ze later een fles druivenbier. Ook mogen ze een stem uit brengen op een vereniging of stichting. Hier wordt een 'winnende' club uitgeloot, die een deel van de opbrengst krijgt. 

De 1.000 kilo druiven moet zo'n 500 liter sap opleveren. Hiervan willen Sjef en Eric zo'n 1500 liter speciaalbier brouwen. Het wordt een zwaar bier, met een alcoholpercentage tussen de 10 en 11 procent, en een robijnrode kleur. Qua smaak verwachten de heren 'een hele mooie combinatie'. "Maar de druiven zijn aanvullend en vormen de ondertoon, want bier moet wel bier blijven", zegt Sjef in het Brabants Dagblad.

Het is niet de eerste keer dat Sjef bier met fruit brouwt. Eerder maakte hij bier van bessen, bananen en mango's. Sjef begon als amateurbrouwer en startte in 1990 professioneel. Eerst vanuit zijn eigen woning en vanaf 1993 vanuit een oude schoenenfabriek. De bieren van Sjef zijn bovengistend. Naast speciaalberen als dubbel en tripel en de fruitbieren worden bij Brouwerij De 3 Horne ook bieren van ongewone ingrediënten gemaakt zoals berkensap. Veel bieren worden gebrouwen in opdracht van anderen.

Altijd op de hoogte blijven?