Bus Whisky geeft aandelen uit

13 juli 2022 Redactie BeverageNL

Het Nederlandse whiskylabel Bus Whisky wil verder groeien en heeft daarvoor kapitaal nodig. Daarom geeft het bedrijf aandelen uit door middel van sharefunding.

Dennis Hurkmans en Ezra Leeger startten eind 2019 startte met Bus Whisky. Met succes. De afgelopen drie jaar groeide de Brabantse whisky start-up. Hun single malt werd tijdens de Global Green Awards afgelopen december bekroond met een gouden duurzaamheidsmedaille. Ze zijn apetrots. “We werken er samen met onze mensen keihard aan om het duurzaamste whiskylabel ter wereld te worden en die gouden plak was de kroon op ons werk”.

Bus Whisky

De ondernemers willen nu verder doorgroeien. “En daar is geld voor nodig. Maar we willen niet groeien door nog meer vreemd vermogen aan te trekken”, legt Hurkmans uit. “Daarom hebben we besloten om nu aandelen uit te gaan geven en zo ook klanten, medewerkers en particuliere investeerders de gelegenheid te bieden om aandeelhouder van een van de duurzaamste whisky’s ter wereld te worden door middel van sharefunding”. Inmiddels is er al meer dan €500.000 gereserveerd door geïnteresseerde investeerders.

Duurzaamheid

Duurzaamheid staat centraal bij Bus Whisky. De productie is vrijwel helemaal circulair. Hurkmans: “Onze circulaire boerderijstokerij werkt met gesloten kringlopen waarin grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde zo min mogelijk verliezen en hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt”. De whiskystokers maken ‘single estate whisky’ wat betekent dat ze hun eigen brouwgerst telen. Ze gebruiken daarbij geen kunstmest of pesticiden en ze investeren in biodiversiteit en regeneratieve landbouw op hun akkers.

Hurkmans vertelt: “We werken met zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en al onze auto’s zijn elektrisch. Verder maken we biologisch afbreekbare bouwmateriaal van onze bierbostel en hergebruiken de volledige restwarmte van de whiskystokerij”. De uitzonderlijk hoge score op al deze onderdelen bracht Bus bij de Global Green Awards eind 2021 ook een speciale vermelding in de ‘special mentions’, samen met grote wereldspelers zoals het Franse Rémy Martin en het Noorse Feddie Distillery.

Betere businesscase

Op de vraag of al die investeringen in duurzaamheid zich ook uitbetalen is Hurkmans duidelijk: “Onze missie is om de duurzaamste whisky ter wereld te maken en onze mensen vinden het gewoon een sport om steeds opnieuw te kijken wat nog duurzamer kan. Dat heeft niet altijd met geld te maken. Maar het leuke is dat duurzaamheid ook vaak leidt tot besparingen en uiteindelijk dus ook tot een betere businesscase.” Ook commercieel legt de keuze voor duurzaamheid de whiskystokers geen windeieren, de gemiddelde levertijd voor een fles Bus Whisky is inmiddels opgelopen naar 6 maanden. Hurkmans: "We kunnen de vraag naar onze duurzame whisky op dit moment gewoon simpelweg niet bolwerken. En drie jaar oude whisky kun je nou eenmaal niet bijmaken".

Sharefunding

Sharefunding maakt het voor MKB-bedrijven mogelijk om eigen vermogen online verhandelbaar te maken. Dankzij digitalisatie van aandelen kunnen particuliere investeerders al vanaf 1.000 euro instappen via sharefundingplatform Broccoli. Sinds 6 juli is de campagne voor Bus gestart en is er de mogelijkheid om aandelen te reserveren, die vanaf medio juli verzilverd kunnen worden. Als de animo groter blijkt dan het aantal beschikbare aandelen komt de reservering te vervallen en worden de aandelen uitgegeven op basis van first-come-first-serve. 

Altijd op de hoogte blijven?