Bus Whisky haalt € 500.000 op via financieringsplatform Findr

Bus whisky

Foto: Bus Whisky

Bus Whisky haalde via investeringsplatform Findr een investering van €500.000 op bij een aantal business angles. De Brabantse whisky-start-up versterkt met het geld onder andere haar werkkapitaalpositie. Bus Whisky is opgericht door Dennis Hurkmans en Ezra Leeger. De start-up bottelde een jaar geleden de eerste fles ‘single estate whisky’ die al meteen een zilveren medaille opleverde bij de internationale London Spirits Competition.

De whisky-start-up is een single estate. Dit betekent dat het bedrijf de hele keten van ‘korrel tot borrel’ in eigen hand heeft, op de eigen boerderij. Bus Het whiskylabel wordt bewust niet via winkels verkocht, maar gaat direct naar de consument. De extra marge die het overslaan van handelaren, retailers en distributeurs oplevert, wordt onder andere geïnvesteerd in duurzaamheid, een belangrijk thema voor de Brabantse whiskystokers. Zo is de productie in het Brabantse Loosbroek energie-neutraal en ook de teelt van de brouwgerst wordt duurzaam aangepakt.

Nederlandse whisky

De vraag naar deze Nederlandse whisky is veel groter dan de jonge onderneming kan leveren. “Dat toont aan dat de consument gelooft in Nederlandse kwaliteitswhisky die op een duurzame en eerlijke manier wordt geproduceerd”, stelt Hurkmans. “Maar omdat whisky tenminste drie jaar en een dag op eiken vaten moet liggen, duurt het nog even voordat we voldoende flessen kunnen vullen om de vraag uit de markt helemaal in te vullen." Bovendien willen de ondernemers hun whisky graag ouder laten worden dan drie jaar. “Maar die tussenliggende periode moet financieel wel overbrugd worden”, legt Leeger uit. “En dat wordt dankzij deze investeringsronde via Findr nu mogelijk.”

Financiële buffer

Twee dagen na de eerste lock-down in maart werd al het eerste contact gelegd met directeur Mark Bankers van Findr om samen een plan te maken. Hurkmans: “Onze boerderij werd bijna 25 jaar geleden getroffen door de varkenspest en die periode heeft mij geleerd hoe ongelooflijk belangrijk het is dat je in crisistijd over een flinke financiële buffer beschikt. Dat is dus het eerste waar ik aan ben gaan werken in maart. De samenwerking met Findr geeft ons nu de zekerheid dat we zowel qua investeringen vooruit kunnen en over voldoende kapitaal beschikken om deze periode te overleven, hoe lang de coronacrisis ook nog gaat duren. Dat geeft rust en ruimte om weer met ondernemen bezig te zijn.”

Findr Finance

Financieringsplatform Findr Finance bemiddelde tussen de whiskystokers en een aantal business angles. “Doel van Findr is om kapitaalkrachtige ondernemers optimaal faciliteren om een zo goed mogelijk rendement te behalen op hun vermogen”, vertelt Bankers. “We brengen hen in contact met ondernemers, zoals Dennis en Ezra, die een volgende stap willen maken in de levenscyclus van hun bedrijf en op zoek zijn naar een geldgever die hun ambities begrijpt om zo een vruchtbare kruisbestuiving te creëren. En het is telkens mooi als dat weer lukt”.

 

Dossiers
Lees ook
Bowmore brengt 52 jaar gerijpte whisky uit

Bowmore brengt 52 jaar gerijpte whisky uit

Bowmore Islay Single Malt Whisky brengt de laatste flessen Bowmore 1965 uit. Deze release is onderdeel van de Vault 50 Year Old Series. De whisky heeft 52 jaar gerijpt en heeft volgens de makers een complex en exquise karakter.

Ron Andes geeft tips voor het beleggen in whisky

Ron Andes geeft tips voor het beleggen in whisky

Beleggen in whisky is hot. Het levert interessante rendementen en je kunt je verdiepen in een mooi authentiek product. More than Drinks! vroeg Ron Andes, de autoriteit op het gebied van taxaties van zeldzame flessen drank, naar tips en tricks.

Diageo presenteert 2020 special releases whiskycollectie

Diageo presenteert 2020 special releases whiskycollectie

Diageo lanceert 2020 Special Releases Single Malt Scotch Whisky Collection. Deze serie bestaat uit acht Cask Strength single malt Scotch whisky's, geproduceerd door enkele bijzondere distilleerderijen in Schotland. Deze exclusieve selectie is geïnspireerd door het thema 'Rare by Nature' en is samengesteld door Master Blender Dr. Craig Wilson.