Carlsberg onthult papieren bierflessen

papieren-fles-carlsberg

Deense bierbrouwer Carlsberg heeft twee nieuwe prototypen onthult van zijn ‘Green Fiber Bottle’. Het bedrijf werkt al sinds 2015 aan deze papieren bierfles.

De flessen zijn gemaakt van duurzaam vervaardigde houtvezels met een plastic binnenlaagje dat de vloeistof op zijn plek houdt. Een van de prototypen heeft een folie van gerecycled PET, de ander van het niet-fossiele PEF plastic. Volgens Carlsberg zijn beide flessen volledig recyclebaar. Toch is het onwaarschijnlijk dat zulke verpakkingen goed gerecycled zullen worden in gangbare recyclingsystemen, die vaak niet zijn ingericht op verpakkingen bestaande uit verschillende materialen. De FNLI heeft onlangs aangegeven zulke verpakkingen te willen uitbannen. Carlsberg zegt dan ook dat de flessen met plastic aan de binnenkant slechts een tussenstap zijn ‘om barrièretechnologie te testen’ op weg naar een papieren fles zonder polymeren.

‘We zijn er nog niet helemaal,’ geeft ook Vice President Group Development Myriam Shingleton toe. ‘Maar we zijn tevreden met de vooruitgang die we boeken op de ontwikkeling van de Green Fiber Bottle. Innovatie kost tijd en we blijven samenwerken met experts om de technische uitdagingen het hoofd te bieden.’

Samenwerking

Carlsberg werkt sinds 2015 aan de papieren fles, samen verpakkingsinnovator EcoXpac, verpakkingsbedrijf BillerudKorsnäs en de Technische Universiteit van Denemarken. Het heeft geleid tot de joint venture Paboco van BillerudKorsnäs en flessenfabrikant ALPLA. Sinds kort sluiten ook Coca-Cola, L’Oréal  en The Absolut Company zich aan bij de ontwikkeling van de papieren fles.

Dossiers
Lees ook
Staatssecretaris Heijen wil wegwerpplastic in 2024 verder verminderen

Staatssecretaris Heijen wil wegwerpplastic in 2024 verder verminderen

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) wil het gebruik van single use plastics - producten die na eenmalig gebruik worden weggegooid - verder verminderen. Daarom zijn vanaf 2024 plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen niet toegestaan bij consumptie ter plaatse.

Organisatie Empack 2022 kijkt terug op geslaagde editie

Organisatie Empack 2022 kijkt terug op geslaagde editie

Ruim 250 exposanten presenteerden zich op Empack 2022 aan 5.500 bezoekers in Evenementenhal Gorinchem. De organisator Easyfairs noemt het een geslaagde editie. Netwerken was de hoofdmoot en de kennissessies werden goed bezocht.

Empack speelt in op behoefte van netwerken en flexwerken

Empack speelt in op behoefte van netwerken en flexwerken

De Verpakkingsbeurs Empack speelt in op de behoefte van netwerken en flexwerken. In Evenementenhal Gorinchem is een aparte ruimte ingericht waar bezoekers het beursbezoek kunnen combineren met een meeting of flexwerken.