Cava-producent Freixenet brengt prosecco op de markt

6 augustus 2018

F More than Drinks_Freixenet_Prosecco reixenet is de grootste cava-producent ter wereld. Onlangs bracht het Catalaanse bedrijf in plaats van Spaanse mousserende wijn de Italiaanse tegenhanger prosecco op de markt. Hiermee speelt het bedrijf in op de groeiende vraag naar deze Italiaanse bubbeltjeswijn terwijl de vraag naar cava stagneert.

Groeiende markt voor prosecco

De groei van prosecco komt duidelijk naar voren uit de cijfers van IWSR, een Brits onderzoeksinstituut voor wijn en sterke drank. Het marktaandeel van deze Italiaanse bubbeltjeswijn verdubbelde ruimschoots tussen 2010-2016. Het marktaandeel ging van 20 naar 47 procent. De groei van andere mousserende wijnen was minimaal of stagneerden.

Patricia De Muynck, Benelux-directeur van Freixenet, geeft in De Standaard de volgende verklaring voor deze groei: "Prosecco vertegenwoordigt de Italiaanse levensstijl. En bovendien heeft de drank een toegankelijke smaak." Ook denkt ze dat het hogere suikergehalte een rol speelt.

Prosecco wordt gemaakt van de glera-druif. Het productieproces is anders dan bij cava en champagne. Bij prosecco ontstaat het koolzuurgas dat de bubbels vormt in een tank, terwijl dit bij champagne en cava in de fles gebeurt. De Muynck: "De bubbels in prosecco zijn lichter en verdwijnen sneller."

Freixenet

Freixenet brengt behalve de cava nog 23 andere wijnen op de markt. De Italiaanse prosecco krijgt echter als enige de naam Freixenet op het etiket. Alle andere (mousserende) wijnen, zoals  bijvoorbeeld Bodegas Valdubón, Henri Abelé Champagne en Deakin Estate, brengt de groep onder eigen naam op de markt.

De geschiedenis van Freixenet begon in 1861 toen Francesc Salla Ferrés een bedrijf oprichtte dat wijn maakte en importeerde naar Amerika. Zijn zoon Pedro trouwde met Dolores Sala Vivé, de erfgename van het Sala wijnimperium. Zij schakelden over naar cava die ze vernoemden naar de wijngaard waar Pedro was opgegroeid, La Freixeneda. Momenteel staat de vijfde generatie aan het roer. Zij verkopen hun cava's, die worden gemaakt in de wijnmakerij in Sant Sadurni d’Anoia, in meer dan 100 landen.

 

Bron: De Standaard

Altijd op de hoogte blijven?