Claudia van Dongen eerste genomineerde voor Wijnvrouw van het Jaar 2021

1 maart 2021 Redactie BeverageNL
Foto: Frank de Roo

Stichting Wijnvrouw van het jaar heeft de eerste genomineerde voor de titel Wijnvrouw van het jaar 2021 bekend gemaakt. Claudia van Dongen maakt als eerste kans op deze titel, die in september wordt uitgereikt. De andere drie genomineerden maakt de stichting later bekend.

Claudia van Dongen is vinoloog, wijndocent, organisator van wijnstudiereizen en werkte als adviseur en inkoper bij bekende wijnimporteurs. Ze is een terechte kanshebber volgens de jury. "Ze speelt al jaren een belangrijke rol in het verbreden van de wijnkennis in Nederland en heeft een grote naam opgebouwd vanwege haar brede ervaring en haar veelzijdigheid. Lesgeven, proeven, inkopen, innoveren en ondernemen: Claudia houdt zich op vele manieren professioneel bezig met wijn en is volgens de jury een wijnvrouw bij uitstek. Desondanks is Claudia bescheiden over wat ze bereikt heeft. Tot slot prijst de jury Claudia omdat zij een wijnvrouw is die mensen verbindt en inspireert, wat naadloos aansluit bij de waardes van de stichting."

Claudia van Dongen

Sinds 1989 timmert Claudia aan de weg als ‘wijninspirator’. Haar dagelijkse doel: haar passie overbrengen en anderen wegwijs maken in de uitgebreide wereld van wijn. Daarvoor is zij jaarlijks twee tot drie maanden op reis om inspiratie op te doen, wijnmakers te ontmoeten, wijn in te kopen en om ontwikkelingen in de wijnwereld te volgen. Sinds 2001 organiseert ze wijnstudiereizen binnen Europa voor zowel professionals als liefhebbers. Vanuit haar eigen wijnadviesbureau organiseert Claudia als register wijndocent en register vinoloog cursussen, masterclasses en workshops op alle niveaus. Daarnaast is ze wijntrainer, docent bij de Wijnacademie en sinds vijf jaar ook lid van de landelijke examencommissie van wijnexamens.

Jury

De vakjury van Wijnvrouw van het Jaar 2021 bestaat uit Barbara Verbeek, Peter van Houtert, Janny van der Heiden, Birthe van Meegeren (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2019) en Magda van der Rijst (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2020). Barbara Verbeek maakte 1 maart samen met Clarissa Slingerland de eerste genomineerde bekend tijdens de eerste aflevering van het door de Stichting zelf ontwikkeld radioprogramma GoodLIFE Radio.

Wijnvrouw van het jaar 2021

De titel Wijnvrouw van het jaar wordt in 2021 voor de derde keer uitgereikt. De komende maanden nomineert de jury nog drie wijnvrouwen. De tweede genomineerde wijnvrouw naken ze op 18 mei bekend bij de Voorjaarsproeverij van Verbunt Verlinden op Landgoed de Salentein in Nijkerk. De derde en vierde kanshebbers worden later dit jaar bekendgemaakt en de finale vindt plaats tijdens Gastvrij Rotterdam in september 2021. Niet alleen de jury van wijnprofessionals bepaalt de uiteindelijke winnaar. Na de bekendmaking van de laatste genomineerde kan het publiek meestemmen via de website van Wijnvrouw van het jaar.

Altijd op de hoogte blijven?