Column Ron Andes - Klare Taal 146

18 mei 2020 Koninklijke SlijtersUnie

De coronacrisis heeft veel slachtoffers gemaakt. Op moment van schrijven staat hier de teller op 27.000 besmettingen, waarvan 2.900 het ziekbed niet overleefd hebben. Exacte cijfers zijn er niet, want aangezien er geen betrouwbare testmiddelen voorhanden zijn, is dit slechts gebaseerd op de officiële registraties.

Afgelopen maanden zijn er velen onder ons geweest die zich wellicht grieperig hebben gevoeld maar of dit corona was, is niet bekend. We weten dat heel de wereld getroffen is door een verschrikkelijke virus. Laten we hopen dat we dit hoofdstuk snel kunnen afsluiten.

Het aantal economische slachtoffers is nog vele malen groter. Hoewel er tot eind maart geen grote verschillen waren met voorgaande jaren, is CBS inmiddels begonnen dit wekelijks in kaart te brengen. De horeca is een van de zwaarst getroffen categorieën. Uit cijfers van CBS blijkt dat er begin januari 32.900 eetgelegenheden, 15.100 cateraars, 10.500 logiesverstrekkers, zoals hotels en campings, en 10.200 cafés waren. Sinds zondagavond 15 maart jl. staan bijna al deze bedrijven grotendeels of zelfs volledig stil.

De consument heeft massaal gehoor gegeven aan de oproep thuis te blijven. Daardoor zien we dat het sociale leven, in ieder geval tijdelijk, aanzienlijk is veranderd. De consument is gaan cocoonen en middels apps zoals Zoom, House Party of Jitsi Meet zijn er nieuwe mogelijkheden ontdekt om op afstand toch te kunnen socializen. Van een online aangeklede borrel tot online wijnproeverij en whisky nosing! Veel ondernemende slijters hebben met succes hierop ingehaakt. Gelukkig hebben ook veel horecaondernemers hun flexibiliteit getoond door afhaalmenu’s te creëren of maaltijdbezorging voor hun gasten thuis. Hierdoor lijkt de schade een beetje beperkt te blijven en dat is goed voor ons allen.

De week na de horeca lockdown riep CBL hun leden Sligro en Makro op om de deuren van hun groothandels ook voor particulieren te openen om de voedselvoorziening op peil te houden, ‘omdat deze zelfbedieningsgroothandels momenteel nog vol liggen met goede producten die anders grotendeels moeten worden weggegooid’, aldus CBL-voorzitter Bert Roetert. Daarnaast zijn ook veel horecaleveranciers net zo gedupeerd als hun horecaklanten. Helaas zien we dat er ondernemers zijn die denken dat in tijden van crisis alles geoorloofd is. Aangemoedigd door de oproep van CBL hebben inmiddels vele wijngroothandels hun deuren illegaal geopend voor consumenten, alsof hun wijn over een paar maanden zou moeten worden weggegooid... De slijtersbranche is prima in staat te voorzien in het aandeel van alcoholische dranken binnen de voedselvoorziening en betreurt deze ontwikkeling.

CBL is slechts de koepelorganisatie van supermarkten en foodservicebedrijven, net als de Koninklijke SlijtersUnie de belangenbehartiger is voor zelfstandige slijters. Wat een koepelorganisatie ook vindt, er bestaat daarmee nog steeds geen wettelijke grondslag en gemeenten dienen gewoon te handhaven. Helaas lijken sommige gemeentes hun eigen regels te hebben. Het lijkt wel op de EU, waar we van alles van kunnen vinden maar waar ieder land gewoon zijn eigen beleid voert! Hier in Nederland hebben we de Drank & Horecawet en daar dient iedereen zich vooralsnog aan te houden.

Zo als het er op dit moment naar uit ziet, lijkt de slijtersbranche minder ernstig te worden getroffen door de coronacrisis. De volledige alcoholconsumptie vindt nu binnenshuis plaats, waardoor het er zelfs op lijkt dat er zelf meer wordt gedronken, hetgeen niet het geval is. In tegenstelling tot borrelshops en ketenslijters, hebben zelfstandige slijters vaak de zakelijke markt en de lokale horeca als klant. Deze omzet is ineens weggevallen. Ook slijters die een aanzienlijk deel van hun omzet te danken hadden aan Belgische klanten, zagen dit ineens volledig wegvallen. En als je dan ook nog eens een groothandel in de buurt hebt, die detailhandel gaat bedrijven dan stapelen de problemen zich wel heel snel op. Daarom blijven wij strijden voor een eerlijk speelveld. Een aantal illegale verkooppunten is op aandringen van de Slijtersunie inmiddels gesloten en sommige groothandels hebben hun drankafdeling alleen opengesteld voor vergunninghouders.

Het gaat de goede kant op. Als iedereen zich houdt aan de RIVM– richtlijnen, zal de horeca snel weer, beperkt of stapsgewijs opengaan. Hopelijk is dat al heel snel.

Sterkte en succes!

Ron Andes MV
Voorzitter Koninklijke SlijtersUnie

Dit is een bericht van de Koninklijke SlijtersUnie uit Klare Taal. Lees hier de meest recente uitgave van Klare Taal nummer 146.

Altijd op de hoogte blijven?